Κοντά σε συμφωνία

Λίγες ώρες μετά τηναπόφαση των 28 στις Βρυξέλλες να προχωρήσουνσε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας γιατην εμπλοκή της στην Ουκρανική κρίση,ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει ότι βρίσκεταισε συμφωνία με τον ουκρανό ομόλογό τουΠέτρο Ποροσένκο για ειρηνική διευθέτησητης κρίσης. Όπως υπογράμμισε πάντως,είναι «καίριας σημασίας να εφαρμοστείτο ειρηνευτικό σχέδιο και να ξεκινήσουνδιαπραγματεύσεις για το καθεστώς τωνανατολικών περιοχών».

Σήμερα εξάλλου, έγινεγνωστό ότι Κίεβο και Μόσχα, προχώρησανσε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όπως

μεταδίδουντα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμεναστρατιωτικό διοικητή, η Ουκρανίααπελευθέρωσε ομάδα 10 Ρώσων αλεξιπτωτιστώνπου είχε συλλάβει.... και η Ρωσία έκανετο ίδιο με 63 Ουκρανούς στρατιώτες πουπέρασαν στο έδαφός της την προηγούμενηεβδομάδα.

Η ΕΕ έδωσε ουσιαστικάστη Μόσχα μία εβδομάδα προθεσμία γιανα αποκλιμακώσει την εμπλοκή της στηνουκρανική κρίση. Κατά τη Σύνοδο Κορυφήςστις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκετις πρώτες πρωινές ώρες, οι ηγέτες των28 κρατών-μελών ζήτησαν από την Κομισιόννα «παρουσιάσει εντός μίας εβδομάδας»έναν κατάλογο προτάσεων για «σοβαράνέα βήματα» σε βάρος της Μόσχας.

Η Ουάσινγκτον χαιρέτησετην απόφαση κάνοντας λόγο για «συναίνεσηστην ΕΕ για ισχυρή υποστήριξη στηνανεξαρτησία της Ουκρανίας», επισημαίνονταςότι συνεργάζεται με τις Βρυξέλλες γιατην προετοιμασία των επόμενων μέτρων.

"Οι πάντες γνωρίζουνπως πρέπει να δράσουμε γρήγορα, δεδομένωντων εξελίξεων και της τραγικής απώλειαςζωών κατά τις τελευταίες ημέρες" τόνισεμετά το πέρας της διάσκεψης ο απερχόμενοςπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Η Γερμανίδα καγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως οιπροτάσεις θα αποτελούν συνέχεια τωνοικονομικών κυρώσεων που έχουν ήδηεπιβληθεί σε ορισμένους κλάδους τηςρωσικής οικονομίας, αποκλείοντας τοενδεχόμενο παροχής όπλων και πυρομαχικώνστην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διπλωματικέςπηγές, με παρέμβαση του πρωθυπουργούΑντώνη Σαμαρά, στο τελικό ανακοινωθένπεριλαμβάνεται η πρόταση ότι "τουγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσενα αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειαςγια την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσηςτις κρίσης με τη Ρωσία".

Η ελληνική πλευρά έθεσεεξάλλου με έμφαση και το θέμα της κάλυψηςτου κόστους που έχει υποστεί η ελληνικήοικονομία από τις οικονομικές κυρώσειςκατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότιείναι το σχετικώς μεγαλύτερο, μεταξύτων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χωρίς νόημα καιαντιπαραγωγικές» χαρακτήρισε οπρωθυπουργός της Σλοβακίας ΡόμπερτΦίτσο τις κυρώσεις που έχει ήδη επιβάλειη Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας και προειδοποίησεότι ενδέχεται να ασκήσει βέτο σε πιθανάνέα μέτρα. Όπως τόνισε «διατηρώ τοδικαίωμα να ασκήσω βέτο στις κυρώσειςπου θα βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντατης Σλοβακίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα