Κολομβία: Μονομερή εκεχειρία ενόψει εκλογών

Η ένοπλη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσε σήμερα ότι κηρύσσει μονομερώς εκεχειρία από την 20ή ως την 28η Μαΐου, ενόψει των προεδρικών εκλογών οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής την 25η Μαΐου.

Η εκεχειρία αυτή, η οποία ανακοινώθηκε στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, από έναν εκ των αντιπροσώπων στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις FARC και την κυβέρνηση της Κολομβίας,
αφορά τόσο τις δυνάμεις της ιδίας της οργάνωσης όσο και εκείνες της άλλης αριστερής αντάρτικης οργάνωσης στη χώρα, του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

«Διατάσσουμε όλες τις μονάδες μας να αναστείλουν κάθε στρατιωτική ενέργεια εναντίον των ένοπλων δυνάμεων (της Κολομβίας) ή των οικονομικών υποδομών από τις 00:00 της Τρίτης 20ής Μαΐου ως τις 24:00 της Τετάρτης 28ης Μαΐου», δήλωσε ο Πάμπλο Κατατούμπο, ένα ανώτερο στέλεχος των FARC, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αβάνα.

Οι FARC και η κυβέρνηση του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από τον Νοέμβριο του 2012 σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο εμφύλιος στη χώρα που διαρκεί 50 χρόνια.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν αφού ο Κατατούμπο έκανε την ανακοίνωση για την εκεχειρία.

Ο ELN, ο οποίος δεν συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, συνυπέγραψε την ανακοίνωση για την εκεχειρία.

Εάν υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο Σάντος διεκδικεί νέα θητεία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος ως πρότινος θεωρείτο το αδιαφιλονίκητο φαβορί της κούρσας και υπεραμύνεται της ειρηνευτικής διαδικασίας, έχει δει το προβάδισμά του να συρρικνώνεται σημαντικά το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο δεξιός υποψήφιος Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγα πλέον σχεδόν ισοψηφεί με τον Σάντος στις δημοσκοπήσεις. Ο Σουλουάγα ανήκει στο κόμμα του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, η δημοτικότητα του οποίου είχε αυξηθεί όταν υιοθέτησε μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή έναντι των ανταρτών. Ο Σουλουάγα απειλεί ότι θα διακόψει οριστικά τις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν οι αντάρτες δεν σταματήσουν άπαξ και διά παντός την ένοπλη δράση τους.

Κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν μοιάζει πιθανό να υπερβεί το όριο – 50% συν μια ψήφος – για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο της 25ης Μαΐου. Αν χρειαστεί, όπως διαφαίνεται, ο δεύτερος γύρος πρόκειται να διεξαχθεί την 15η Ιουνίου.

Μετά την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, οι FARC είχαν κηρύξει μονομερώς δύο φορές εκεχειρίες πριν από σήμερα, καλώντας εις μάτην και το στρατό να αναστείλει επίσης τις ενέργειές του.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα