Κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Κλιμάκωση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας στη χώρα μας διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει την εμπλοκή ακροδεξιών συμμοριών και έχει δύο αναφορές για τη Χρυσή Αυγή στην κατηγορία για τα εγκλήματα μίσους. Στο πεδίο της κριτικής της Διεθνούς Αμνηστίας μπαίνουν και οι διωκτικές αρχές για υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων,

με τα γεγονότα στις Σκουριές να αναφέρονται ως παράδειγμα, καθώς και για βασανιστήρια κρατουμένων μεταναστών που αιτούνται άσυλο.

Εν τω μεταξύ, στην έκθεσή της για το 2013 η Διεθνής Οργάνωση επισημαίνει ότι παγκόσμια αδράνεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καταστήσει τον κόσμο ολοένα και πιο επικίνδυνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η οργάνωση δήλωσε ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ξεφύγει από συγκρούσεις και διώξεις ή που έχουν μεταναστεύσει αναζητώντας εργασία και μια καλύτερη ζωή. Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κατηγορούνται ότι δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την προστασία των εθνικών τους συνόρων απ' ό,τι για τα δικαιώματα των πολιτών τους ή τα δικαιώματα εκείνων που αναζητούν άσυλο ή ευκαιρίες μέσα σε αυτά τα σύνορα.

«Η αποτυχία να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συγκρούσεις δημιουργεί μια παγκόσμια κατώτερη τάξη. Τα δικαιώματα εκείνων που διαφεύγουν από συγκρούσεις μένουν απροστάτευτα. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός κυβερνήσεων καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα του ελέγχου της μετανάστευσης -υπερβαίνοντας κατά πολύ τα νόμιμα μέτρα ελέγχου συνόρων», δήλωσε ο Σαλί Σετί, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Τα μέτρα αυτά δεν πλήττουν μόνο τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις. Εκατομμύρια μετανάστες οδηγούνται σε βίαιες καταστάσεις, περιλαμβανομένων της καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής κακοποίησης, εξαιτίας αντι-μεταναστευτικών πολιτικών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υφίστανται εκμετάλλευση, η οποία μένει ατιμώρητη . Μεγάλο μέρος αυτής της κατάστασης τροφοδοτείται από δημαγωγικές ρητορικές που στοχοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες για όλες τις εγχώριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις», δήλωσε ο Σετί.

ΦΩΤΟ: amnesty.org.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα