«Κλείδωσε» η προληπτική γραμμή στήριξης

«Κλείδωσε» στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης προς τη χώρα μας, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Τα χρήματα, που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά αν τα επιτόκια θα καθιστούν απαγορευτικό το δανεισμό από τις αγορές, θα προέρχονται από το μαξιλάρι των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που διατηρείται για τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, καθώς από τα πρώτα

μηνύματα σχετικά με τα stress tests οι ανάγκες τους φαίνεται να είναι μικρές.

Το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης θα περιλαμβάνει αξιολογήσεις των Βρυξελλών με το ΔΝΤ να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου, ενώ θα συνοδεύεται από όρους που θα σχετίζονται τόσο με τους δημοσιονομικούς στόχους όσο και με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Εφ όσον διαπιστώνονται αποκλίσεις θα δίνεται διορία για άμεση προσαρμογή και στη συνέχεια η προληπτική γραμμή θα ακυρώνεται οδηγώντας τη χώρα είτε σε κανονικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης είτε σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα θέλει, αλλά δεν μπορεί να φύγει τόσο γρήγορα από το Μνημόνιο, γράφει σε άρθρο του ο Economist, διότι η πίεση που δέχθηκαν τα ελληνικό ομόλογα το τελευταίο διάστημα αναγκάζουν τον Αντώνη Σαμαρά σε αναδίπλωση. Παράλληλα, εκτιμά ότι οΑλέξης Τσίπρας οικοδομεί γέφυρες με τις Βρυξέλλες και τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο και κρατά καθησυχαστική στάση απέναντι στους δυνητικούς επενδυτές.

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε τη στήριξή της στο πρόγραμμα επένδυσης 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει προτείνει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Απ' την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι τίποτε δεν θα τον κάνει να αποκλίνει από τον στόχο του για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα