«Κλειδώνει» την Δευτέρα το πακέτο 11,5 δισ.

Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν, το πρωί Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Στουρνάρας και Βρούτσης, αναζητώντας ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θέμα που θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα δεχθούν τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ
και της ΔΗΜΑΡ και το αποτέλεσμα της συζήτησης, θα διαβιβαστεί στους αρχηγούς. Στη σύσκεψη, το απόγευμα της Δευτέρας, του Αντ. Σαμαρά με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, θα οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην πλειοψηφία των μέτρων που προωθούνται για τη περικοπή των 11,5 δισ, καθώς υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα ύψους 10 δισ, ενώ αιχμή του δόρατος παραμένουν οι συντάξεις και οι μειώσεις μισθών που αποτελούν τα «αγκάθια» για να κλείσει το πακέτο μέτρων για το 2013-2014. «Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν διαφωνούν στα πάντα, συζητούνται εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι», δήλωσε πηγή στο πρακτορείο.

Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται στη χώρα μας για να κλειδώσουν τα μέτρα, είναι ότι η τρόικα έκανε γνωστό πως δεν πρόκειται να φύγει από την Αθήνα, έως ότου οριστικοποιηθούν.

«Ο δρόμος θα είναι μακρύς και απαιτείται υπομονή και επιμονή για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης», δηλώνει στην «Καθημερινή», ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ενδεικτική του κλίματος πάντως είναι και η δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, στον «Τύπο της Κυριακής» για το θέμα των περικοπών στις συντάξεις. «Δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων για το επόμενο διάστημα» διαβεβαιώνει ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός δηλώνει επίσης πως τα μέτρα εξοικονόμησης 11,5 δισ. ευρώ για φέτος «αποφασίστηκαν με πνεύμα δικαιοσύνης» και κάνει σαφές πως «δεν θίγονται οι χαμηλές συντάξεις». Σε ό,τι αφορά τα προνοιακά επιδόματα, τονίζει πως «όσο κατακριτέες είναι οι οριζόντιες περικοπές, άλλο τόσο είναι και οι οριζόντιες παροχές».

Επισημαίνει, παράλληλα, πως για την επίλυση του προβλήματος στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης χρειάζεται «πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα», προκειμένου να γίνει σωστή μεταρρύθμιση και όχι «μερεμέτια».
Keywords
Τυχαία Θέματα