Ιράκ: Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης

Για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης του Ιράκ πέραν των συνόρων προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και κάλεσε τον ιρακινό σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι να αρχίσει ένα διάλογο προκειμένου να σταματήσει η βία που ξέσπασε αυτόν τον μήνα με την προέλαση των τζιχαντιστών.

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν εξέτασαν την κατάσταση στο Ιράκ κατά την

συνάντηση που είχαν χθες στην Βιένη.

Παράλληλα αξιωματούχοι του μεγαλύτερου διυλιστηρίου του Ιράκ στο Μπαϊτζί δήλωσαν σήμερα ότι διέκοψαν τις εργασίες και απομάκρυναν το ξένο προσωπικό, βεβαίωσαν ωστόσο ότι ο στρατός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Ιράκ κατηγόρησε σήμερα τη Σαουδική Αραβία ότι υποστηρίζει οικονομικά τις οργανώσεις των εξεγερμένων στο Ιράκ και ότι έχει ταχθεί με το μέρος της "τρομοκρατίας". Σύμφωνα με το γραφείο του Μαλίκι, το σουνιτικό βασίλειο πρέπει επίσης "να θεωρηθεί υπεύθυνο για τα επικίνδυνα εγκλήματα που διαπράττονται απ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις".Η Σαουδική Αραβία είχε ήδη κατηγορήσει ανοικτά χθες, Δευτέρα, τον ιρακινό πρωθυπουργό, ο οποίος είναι σιίτης, ότι οδήγησε το Ιράκ στη χείλος της αβύσσου εφαρμόζοντας μια πολιτική αποκλεισμού των σουνιτών και είχε ζητήσει να σχηματισθεί κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

Στην Τουρκία, το ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας απαγόρευσε σήμερα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία για την υπόθεση των 80 ομήρων που έχουν απαχθεί από τζιχαντιστές στη Μοσούλη, στο Ιράκ.

Η απόφαση αυτή της δικαιοσύνης, κίνητρο της οποίας είναι "η ασφάλεια των Τούρκων πολιτών" και η οποία επιδόθηκε στην τουρκική αρχή που επιτηρεί τα μέσα ενημέρωσης (Rtuk), επιβάλλει το μέτρο αυτό σε όλα τα μέσα ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένου του Ίντερνετ.

Η εν λόγω αρχή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο και στη συνέχεια να απαγορεύσει τις εκπομπές μέσων ενημέρωσης που παραβίασαν την εντολή αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα