Κινδυνεύουν με διακοπή της επιχορήγησης

Εκατοντάδες φορείς του δημοσίου (νομικά πρόσωπα δημοσίουκαι ιδιωτικού δικαίου) δεν απέστειλαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτουςτα οικονομικά τους στοιχεία για το μήνα Φεβρουάριο με αποτέλεσμα νακινδυνεύουν με διακοπή της επιχορήγησης που λαμβάνουν από τον κρατικόπροϋπολογισμό, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη απόφαση του υπουργούΟικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Αν οι φορείς αυτοίδεν καταβάλλουν τα στοιχεία τους έως τις 12 Απριλίου θα δεσμευθεί το50% της επιχορήγησης τους από τον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμανα μην μπορούν να καταβάλουν τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους.

Στηνίδια
απόφαση προβλέπονται ακόμη κυρώσεις στον Πρόεδρο η ΓενικόΔιευθυντή των φορέων αυτών ( πρόστιμο επί του μισθού ή αποζημιώσής του)εάν εντός 15 ημερών από τη λήψη της προθεσμίας υποβολής των στοιχείωναυτών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν ενημερώσει εγγράφως γιατους λόγους της μη αστολής).

Συνολικά, όπως προκύπτει απόσχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, 234 φορείς δεν υπέβαλαντα οικονομικά στοιχεία αυτά τον Φεβρουάριο.

Στην απόφαση τουυπουργού Οικονομικών προβλέπεται αναλυτικότερα ότι: "Όλοι οι φορείς τουδημοσίου υποχρεούνται μέσα στις πρώτες 12 μέρες κάθε μήνα νααποστέλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα οικονομικά τουςστοιχεία. Αν η υποχρέωση αυτή δεν εκπληρωθεί, τότε μετά την παρέλευση15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας ο Πρόεδρος η ο Γενικός Διευθυντήςτου φορέα πρέπει να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις για τους λόγους της μηυποβολής των στοιχείων. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτήςεπιβάλλεται πρόστιμο στον επικεφαλής του φορέα που ισοδυναμεί στο 1/25του μηνιαίου μισθού του ή αποζημίωσής του. Όταν παρέλθει ένας μήνας απότην αρχική προθεσμία και εφόσον δεν έχουν υποβληθεί τα στοιχεία τότε τουπουργείο Οικονομικών δεσμεύει το 50% των εσόδων του φορέα από τονπροϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων".

Στα 3,061 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Αναλυτικότερα η κεντρική κυβέρνηση παρουσίασε έλλειμμα 3,286 δισ. ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα εμφάνισαν πλεόνασμα 174 εκατ. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε πλεόνασμα 77 εκατ. ευρώ ενώ έλλειμμα 26 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τα στοιχεία που απέστειλαν στο Γενικό Λογιστήριο όλοι οι φορείς του Δημοσίου (φορείς Γενικής Κυβέρνησης) προκύπτει ότι το σύνολο των υποχρεωσεών τους στις 31/1/2011 ανέρχονταν σε 4,062 δισ. ευρώ έναντι 4,961 δισ. ευρώ στις 31/12/2010.

Από τις υποχρεώσεις αυτές τα 1,474 δισ. ευρώ αφορούν σε χρέη νοσοκομείων, τα 2,090 δισ. ευρώ σε υποχρεώσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 329 εκατ. σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 167,8 εκατ. ευρώ σε λοιπά νομικά πρόσωπα.

Στις 31/1/2011 το σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπουργείων και περιφερειών ανέρχονταν σε 585 εκατ. ευρώ έναντι 866 εκατ. ευρώ στις 31/12/2010.


Keywords
Τυχαία Θέματα