Κίνα: Στο 5,5% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Κίνας υποχώρησε στο 5,5% τον Οκτώβριο από 6,1% τον Σεπτέμβριο, δίνοντας στο Πεκίνο περισσότερα περιθώρια να λάβει μέτρα που θα στηρίξουν την οικονομία της χώρας, η οποία ήδη αισθάνεται τις συνέπειες της παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο 6,5% τον Ιούλιο, αποτελεί επί πολλούς μήνες την πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της Κίνας, οδηγώντας σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων και στον περιορισμό των ελεύθερων διαθεσίμων των τραπεζών.

Ο

πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε ότι οι τιμές εξακολούθησαν να μειώνονται και μετά τον Οκτώβριο, ενισχύοντας την άποψη των αναλυτών ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση περισσότερο αναπτυξιακών πολιτικών.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν αναμένουν μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό 11,9% που είναι ο χαμηλότερος από τον Μάιο. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό 13,2% που είναι ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2010, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 17,2% και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 24,9% την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα