Κίνα-Ιράν: Έκκληση Τζιντάο για ευελιξία

Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο κάλεσε σήμερα τον ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να είναι "ευέλικτος" και "πραγματιστής" στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

"Η Κίνα ελπίζει ότι το Ιράν θα επιτύχει μία προσέγγιση ευέλικτη και πραγματιστική", δήλωσε ο πρόεδρος Χου

κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον ιρανό πρόεδρο στο Πεκίνο την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας επαναλαμβάνει σήμερα τις συνομιλίες με το Ιράν.

"Η Κίνα ελπίζει ότι το Ιράν θα μπορέσει να διεξαγάγει σοβαρές συνομιλίες με τις έξι μεγάλες δυνάμεις και να ενισχύσει το διάλογο και τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ προκειμένου να εκτονωθεί, μέσω των διαπραγματεύσεων, η ένταση", τόνισε ο κινέζος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Χου, η Κίνα, παραδοσιακός σύμμαχος του Ιράν, "θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα".

Η ΙΑΕΑ επαναλαμβάνει σήμερα τις συνομιλίες της με την Τεχεράνη με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων, την πρόσβαση των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας στη στρατιωτική βάση Παρσίν, κοντά στην Τεχεράνη όπου υπάρχουν υποψίες ότι το Ιράν έχει πραγματοποιήσει δοκιμές συμβατικών εκρήξεων, που μπορούν να εφαρμοστούν και σε πυρηνικά όπλα.

Στις συνομιλίες της Βιένης συμμετέχουν, από πλευράς ΙΑΕΑ, ο επικεφαλής των παρατηρητών Βέλγος Χέρμαν Νάκερτς και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Αργεντινός Ραφαέλ Γκρόσι, ενώ από την πλευρά του Ιράν, ο πρεσβευτής της χώρας αυτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείαςε Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ.

Μια κρίσιμη σύνοδος προβλέπεται επίσης για τις 18 και 19 Ιουνίου στη Μόσχα ανάμεσα στις έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και το Ιράν.

Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε από την πλευρά του στο Πεκίνο ότι η χώρα του θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και ότι δεν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Ο Αχμαντινετζάντ πήρε μέρος, στο Πεκίνο, στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, στον οποίο το Ιράν συμμετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα