ΚΕΠΕ: Ύφεση στο 9,14% για το γ΄ τρίμηνο

Μεταφέρεται για μία ακόμη φορά η έξοδος από το τούνελ της ύφεσης, σύμφωνα με νέα την τριμηνιαία  έκθεση του ΚΕΠΕ, το οποίο εκτιμά ότι η ύφεση θα εκτιναχθεί έως το 9,14% το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) από 6,54% το πρώτο τρίμηνο και  6,87% το δεύτερο τρίμηνο που τώρα ολοκληρώνεται. Μικρότερη ύφεση (4,25%) αναμένεται για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στο σύνολο του 2012 η ύφεση
υπολογίζεται πλέον αντί για περίπου 5% που ανέμενε η κυβέρνηση και η ΕΕ ότι θα είναι πολύ υψηλότερη, θα εκτιναχθεί στο 6,7%.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού διευθυντή του ΚΕΠΕ Παναγιώτη  Κορλίρα τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν «υποδεικνύουν ότι το 2014 θα ξεκινήσει μία φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ίσως και με έναν οριακά θετικό ρυθμό του ΑΕΠ από το 4ο τρίμηνο του 2013». Για να διασφαλιστεί, θα πρέπει να συνεχιστεί, αναφέρει, η βελτίωση στο δημοσιονομικό και στο εμπορικό έλλειμμα και στην ανταγωνιστικότητα.

Αν η ύφεση όντως ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, τότε η συνολική απώλεια ΑΕΠ εκτιμάται ότι ίσως υπερβεί το 20% από το 2008, όταν ξεκίνησε η πτώση. Ηδη, η απώλεια ΑΕΠ φτάνει στο 14%.

Ο κ. Κορλίρας εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι «στα βάθη μία παρατεταμένης ύφεσης»  και η «διαφαινόμενη προοπτική εξόδου δεν έχει εμπεδωθεί ως βάσιμη προσδοκία» με την συνοχή της ελληνικής οικονομίας να δοκιμάζεται. Εκτιμά ότι το πρώτο μνημόνιο είχε σοβαρά ελαττώματα και ότι αν προωθηθούν οι δημοσιονομικές και διαθρωτικές αλλαγές τότε είναι ορατή η έξοδος, διαφορετικά «το μέλλον είναι αχαρτογράφητο και αβέβαιο» κάνοντας λόγο για κατάσταση μόνιμης στασιμότητας «secular stagnation". 

H πορεία θα πρέπει  να περιλαμβάνει  ένα  πλέγμα προστασίας των αδυνάμων αλλά και ένα εθνικό αναπτυξιακό πλαίσιο και στην όποια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου η Ελλάδα θα πρέπει να προβάλει το δικό της πρόγραμμα με ρεαλιστικό και δεσμευτικό μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο.

Πηγή: www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα