Νέα Σύνοδος τον Οκτώβριο

Την ανάγκη ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επισήμαναν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ζήτημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία. Εκεί θα γίνεται και το «φιλτράρισμα» μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών προσφύγων, οι τελευταίοι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, ενώ

όσοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες θα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση και τις αποφάσεις μετεγακατάστασης που ελήφθηκαν. Θετικό βήμα», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για το προσφυγικό.

«Συμφωνήσαμε ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα και κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, η Συμφωνία του Σέγκεν δεν πρόκειται να επιβιώσει», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Όπως είπε, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να δώσουν ένα δισ. ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στη Μέση Ανατολή.


Σε τρεις εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής για την προσφυγική κρίση, ενώ ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ είπε σε δημοσιογράφους ότι η Σύνοδος διεξήχθη σε "εξαιρετικό" κλίμα και ότι ήταν λιγότερο τεταμένη από τις προβλέψεις. Επίσης, Τουσκ και ο Γιούνκερ είπαν ότι θα φιλοξενήσουν μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου ως μέρος των προσπαθειών συνεργασίας με την Άγκυρα για να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα.


Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισαν ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για τη Συρία και η Ευρώπη να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με το Ιράν, τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου.

«Θετικό βήμα», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για το προσφυγικό. Η Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και θελει ευρωπαϊκή λύση, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική κάθε κράτος να βλέπει μόνο τα δικά του σύνορα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση με τις τρίτες χώρες διέλευσης - και ιδίως την Τουρκία - ώστε να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις ώστε να μην θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα με έγγραφο του, το Τουρκικό υπ εσωτερικών και με ημερομηνία 29 Αυγούστου τονίζει ότι «οι Σύροι που προσπαθούν να φθάσουν σε τρίτες χώρες μέσω της Τουρκίας παράνομα αποτελούν απειλή για την δημόσια τάξη και ασφάλεια και επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της χώρας διεθνώς».

«Το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί βόμβα έτοιμη να εκραγεί» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου έγινε συζήτηση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα