«Κατηγορώ» κατά της Κομισιόν

Ωθούμενη από την πρόσφατη «κόντρα» μεταξύ του Olli Rehn και οικονομικών αναλυτών, επικριτών της λιτότητας (συμπεριλαμβανομένων και κάποιων από το ΔΝΤ), η El Pais συγκέντρωσε τις απόψεις 10 κορυφαίων οικονομολόγων σχετικά με το εάν ευθύνεται η Κομισιόν για τις ασθενείς οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.

Μεταξύ αυτών που ρωτήθηκαν, η απάντηση είναι συντριπτικά «ναι», με εξαίρεση το πρώην μέλος της ΕΚΤ,
Jose Manuel Gonzalez-Paramo και τον Guntram Wolf του Bruegel.

Ειδικότερα, ο Paul de Grauwe τόνισε πως «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπεύθυνες για την ύφεση... η μακροοικονομική πολιτική της ευρωζώνης είναι καταστροφή», ενώ από την πλευρά του ο James Gallbraith δήλωσε πως «η ηγεσία της Κομισιόν φαίνεται να δουλεύει σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πολιτικών της».

Επίσης, ο Luis Garicano τονίζει πως «οι Βρυξέλλες είναι ακατανόητα δογματικές, και αμελούν την πιθανότητα ενός σοβαρού ατυχήματος». Ωστόσο, ο Jose Manuel Gonxzalez-Paramo επισημαίνει ότι «κατά κάποιον τρόπο, είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ύφεση. Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι προηγμένες και κοιτούν προς το μέλλον».

Ο Paul Krugman έγραψε ότι «αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει απίστευτη ζημιά και ακόμη έχουν την εξουσία να συνεχίσουν», ενώ και ο Desmond Lachman πρόσθεσε πως «η Κομισιόν άργησε να καταλήξει στο συμπέρασμα στο οποίο έφθασε το ΔΝΤ: η υπερβολική λιτότητα με το ευρώ ως ζουρλομανδύα, είναι αντιπαραγωγική».

Εξάλλου, ο Jonathan Portes δηλώνει ότι «το αισιόδοξο συμπέρασμα είναι ότι ο Rehn παραδέχεται πως οι δικαιολογίες για τη λιτότητα καταρρέουν». Επίσης, ο Dani Rodrik δηλώνει πως «η Κομισιόν κοροϊδεύει τον εαυτό της με την ψευδαίσθηση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιβάλει μπορούν να τονώσουν την οικονομία στο μέσον μιας κατάρρευσης της δραστηριότητας που έγινε χειρότερη από τα μέτρα λιτότητας».

Ο Guntram Wolff τόνισε πως «λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς στους οποίους υπόκειται η Κομισιόν, έχει υιοθετήσει γενικώς κατάλληλες πολιτικές, προσπαθώντας να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής ενοποίησης και στήριξης της οικονομίας».

Ο Charles Wyplosz επισήμανε ότι «η Κομισιόν κάνει πολιτικά ορθές προβλέψεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα πρέπει να κάνει την έκπληκτη όταν αυτές οι προβλέψεις δεν θα επιβεβαιωθούν».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα