Κατατέθηκε το ν/σ για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Κατατέθηκενωρίτερα στη βουλή το νομοσχέδιο γιατις ρυθμίσεις που αφορούν τα υπερχρεωμένανοικοκυριά.

Θασυζητηθεί με τη διαδικασία τουκατεπείγοντος αύριο στην αρμόδιακοινοβουλευτική επιτροπή και μεθαύριοστην Ολομέλεια.

Τι αλλάζει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα

-Οι δανειολήπτες που προσφεύγουν στο νόμο θα πληρώνουν υποχρεωτικά ελάχιστη δόση από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Προτείνεται να είναι στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ το μήνα. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται

με τη ρύθμιση που τελικώς θααποφασίσει το Δικαστήριο.

-Καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται στοάρθρο 7 Ν. 3869/2010 ενώ θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης η οποίαθα είναι δεσμευτική για όλα τα μέρη. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο οφειλέτης θα μπορεί να προσφύγει στα Ειρηνοδικεία ζητώντας δικαστική ρύθμιση των οφειλών. Σκοπός της εισαγωγής της διαμεσολάβησης είναι η αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων, καθώς σε ορισμένα ο όγκος των υποθέσεων έχει καταλήξει στον προσδιορισμό της συζήτησης για το έτος 2021. Η αμοιβή του διαμεσολαβητή θα είναι 200 ευρώ για δάνεια ως 20.000 ευρώ και200 ευρώ συν 0,03% επί του κεφαλαίου ενώ δεν θα απαιτειται παράσταση δικηγόρου. Η αμοιβή του ανεξάρτητου διαμεσολαβητή θα μοιράζεται ανάμεσαστην τράπεζα και τον δανειολήπτη.

- Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα

-Ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται ως αντίκλητος η τράπεζα που παρείχε τοδάνειο.

- Παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντας τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.

-- Σε ο,τι αφορά τον Τειρεσία, θα συνεχίσει να υφίσταται ως σύστημα παρακολούθησης, ωστόσο προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε να γίνει πιο ευέλικτο ανάλογα με την περίπτωση. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι κατά την αξιολόγηση των πληροφορικών δεδομένων θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία που αφορούν το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, θα αξιολογείται το συνολικό προφίλ του δανειολήπτη και του επιχειρηματία, ενώ η κάθε τράπεζα θα φτιάξει το δικό της "point system" στη βάση του οποίου θα αξιολογεί την κάθε περίπτωση.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα