Βάση στέρεα & σφαιρική η ελληνική πρόταση

Οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση συζήτησης, αλλά οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επόμενο Eurogroup σε λίγες μέρες, δήλωσαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ευρωζώνης Γερούν Ντέιζεμπλούμ και ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Σημείωσαν πως αναμένουν κατάλογο με προαπαιτούμενες από ελληνικής πλευράς προτάσεις. Πάντως, επιβεβαιώνεται ότι η αποψινή σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα γίνει κανονικά, παρά τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες.

«Δεν υπάρχει συμφωνία, δουλεύουμε και θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά τις επόμενες μέρες προκειμένου

να επιτευχθεί συμφωνία στα τέλη της βδομάδας», δήλωσε πριν απο λίγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση έφτασε με καθυστέρηση και ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα επιθυμούσαν να την είχαν λάβει νωρίτερα για να την εξετάσουν. Ο Π. Μοσκοβισί πρόσθεσε, από την πλευρά του, ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος ως το επόμενο Eurogroup που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδος.

Ερωτηθείς αν υπήρξε αποστολή εσφαλμένης πρότασης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι όντως υπήρξαν δύο προτάσεις, η μία ελήφθη αργά το βράδυ χθες και η άλλη σήμερα το πρωί, όμως όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόσθεσε, ακόμη ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ερωτηθείς για ποιό λόγο συνεκλήθη το Eurogroup, ενώ δεν υπήρξε αποτέλεσμα, ο Γ. Ντέιζεμπλουμ απάντησε ότι κατά βάση το Eurogroup συνεκλήθη αμέσως μετά την απόφαση για τη σύγκληση της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ευρωζωνης.

«Για βάση στέρεα και σφαιρική», έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στις ελληνικές προτάσεις. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει δουλειά και πως όλες οι πλευρές αναζητούν μια συμφωνία που δεν έχει πλησιάσει.

Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά για το γεγονός οτι γίνεται επί της αρχής δεκτή η ελληνική πρόταση ως βάση συζήτησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς, για τις ελληνικές προτάσεις.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει πώς οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν ένα πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά μεταξύ των θεσμών, προαναγγέλλοντας νέα συνεδρίαση του Eurogroup, εντός της εβδομάδας.

Στις 19.00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα