Καρχαρίας...στα Γρεβενά

«Καράβια βγήκαν στην στεριά», λέει ένα γνωστό αλληγορικό τραγούδι, οπότε σε συνέχεια του άσματος, το ότι βρέθηκε δόντι καρχαρία στην πλαγιά βουνού της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 800 μέτρων, ίσως και να μην ακούγεται και τόσο περίεργο.

Δάσκαλος λοιπόν, στο σχολείο Αμυγδαλέων Γρεβενών, βρήκε δόντι καρχαρία, και το παρέδωσε στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Μηλιάς, όπου θα εκτίθεται μαζί με εκατοντάδες άλλα απολιθώματα προϊστορικών ζώων.

Το τριγωνικό δόντι, διαστάσεων 4 επί 5 εκατοστά, ανήκει σε κήτος που έζησε την περίοδο του Ολιγόκαινου, πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια,
όταν η περιοχή της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας βρισκόταν στο βυθό της θάλασσας.

Στο Μουσείο πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη μια μικρή τελετή για την παράδοση του δοντιού του καρχαρία, από τον δάσκαλο Αργύρη Καραλιόλιο, παρουσία των μαθητών του διθέσιου Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεών, όπου διδάσκει.«Το βρήκα περπατώντας στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος, έξω από το χωριό, και αμέσως κατάλαβα πως πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Φάνηκε ότι επρόκειτο για απολιθωμένο δόντι και προσπαθούσα να καταλάβω σε τι είδους ζώο ανήκει», είπε στην εφημερίδα «Έθνος» ο κ. Καραλιόλιος και πρόσθεσε: «Είδα ότι οι δύο πλευρές του είναι σαν πριόνι και σκέφτηκα πως ίσως να είναι κάποιο είδος καρχαρία. Όταν το έδειξα στους ανθρώπους του Μουσείου, μου το επιβεβαίωσαν και η έκπληξή μου ήταν μεγάλη».
Keywords
Τυχαία Θέματα