Κανένα ένταλμα σύλληψης κατά του Σάλεχ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν διαβεβαίωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει κανένα ίχνος διεθνούς εντάλματος» κατά του Μπασίρ Σάλεχ, ενός πρώην αξιωματούχου της Λιβύης που συνδεόταν με τον Μουάμαρ Καντάφι, ζει στη Γαλλία και καταζητείται από την Ιντερπόλ για απάτη.

Θεωρούμενος ως ο πρώην ταμίας του καθεστώτος Καντάφι,

ο Μπασίρ Σάλεχ έχει μπει στο στόχαστρο μιας "κόκκινης προειδοποίησης" της Ιντερπόλ ενόψει της έκδοσης του στη Λιβύη για την απάτη, αλλά με το όνομα Μπασίρ αλ Σρκάουι.

Οι φωτογραφίες του Μπασίρ αλ Σρκάουι που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ εκτιμήθηκαν ως αυθεντικές από το Γαλλικό Πρακτορείο στην Τρίπολη και απεικονίζουν τον Μπασίρ Σάλεχ.

Ο Φιγιόν εξήγησε επίσης ότι ο κ. Σάλεχ έχει διπλωματικό διαβατήριο του Νίγηρα και ως εκ τούτου προστατεύεται από διπλωματική ασυλία. Σύμφωνα με τον Φιγιόν, ο Σάλεχ προς το παρόν πηγαινοέρχεται μεταξύ της Γαλλίας και του Νίγηρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπασίρ Σάλεχ δεν έχει πλέον διπλωματικό διαβατήριο του Νίγηρα.

Ένας ανώτερος στρατιωτικός του Νίγηρα, ο συνταγματάρχης Ντζιμπού Ταχιρού, δήλωσε στις 12 Μαρτίου στην Τρίπολη ότι ο Νίγηρας, "με την συμβουλή και την πίεση μιας ευρωπαϊκής χώρας" που δεν κατονομάζεται, χορήγησε διαβατήριο στον Σάλεχ αλλά στη συνέχεια το ακύρωσε.

Από την πλευρά του, ο Μαρσέλ Σεκαλντί, ένας από τους δικηγόρους του Μπασίρ Σάλεχ, επιβεβαίωσε ότι για τον πελάτη του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ μετά από αίτημα της Τρίπολης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα