Καναδάς: «Ιστορική» νίκη των Συντηρητικών

Ιστορική νίκη κατήγαγε το κόμμα των Συντηρητικών στις ομοσπονδιακές εκλογές του Καναδά την Δευτέρα, παίρνοντας την πλειοψηφία, ενώ στην αξιωματική αντιπολίτευση πέρασε το σοσιαλιστικό κόμμα των Νεοδημοκρατών. Παράλληλα, εξελέγη για πρώτη φορά στη βουλή η αρχηγός των Πρασίνων Ελίζαμπεθ Μέι.Στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση το Κόμμα των Φιλελευθέρων και το αυτονομιστικό Μπλοκ Κεμπεκουά
χαρακτηρίστηκαν οι μεγάλοι ηττημένοι. Οι Φιλελεύθεροι πέρασαν στην τρίτη θέση, ενώ ο αρχηγός τους Μάικλ Ιγκνάτιεφ έχασε την εκλογική του έδρα. Το Μπλοκ Κεμπεκουά περιορίστηκε σε τέσσερις έδρες στο Κεμπέκ, ενώ ο μέχρι χθες δημοφιλής ηγέτης του Ζιλ Ντουσέπ έχασε την έδρα του.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε μετά τη νίκη του: "Σήμερα γυρίζουμε σελίδα στις αβεβαιότητες και θα επικεντρωθούμε στο να κτίσουμε ένα σπουδαίο μέλλον για μας. Οι Καναδοί επέλεξαν ελπίδα, ενωμένο Καναδά, ένα δυνατό Καναδά."

Η νίκη του Χάρπερ, σχολίαζαν αναλυτές, ολοκληρώνει τη μεταμόρφωσή του από ακροδεξιό πολιτικό σε εθνικό ηγέτη. Τα αποτελέσματα μεταβάλλουν τον πολιτικό χάρτη του Καναδά σε μπλε (Συντηρητικοί) και πορτοκαλί (Νεοδημοκρατικό κόμμα).

Εξίσου εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται η άνοδος του ηγέτη των Νεοδημοκρατών Τζακ Λέιτον, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του που αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση για πρώτη φορά στην ιστορία.
Keywords
Τυχαία Θέματα