Καλπάζει η εποχική γρίπη

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται επτά άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από την εποχική γρίπη, μεταξύ των οποίων ένα μωρό και ένας 24χρονος, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Συνολικά, 15 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται σε ανοδική τάση, ενώ αναμένουν περαιτέρω έξαρση του επιδημικού κύματος και καλούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό

και να καταφεύγουν στον γιατρό τους όταν εκδηλώσουν συμπτώματα γρίπης.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ποσοστά εμβολιασθέντων στο γενικό πληθυσμό παραμένουν πολύ χαμηλά, κοντά στο 20%. Η γονιδιακή μεταβολή που έχει υποστεί το στέλεχος Α (Η3Ν2) έχει ως αποτέλεσμα το αντιγριπικό εμβόλιο να μην καλύπτει πλήρως τους μισούς εμβολιασθέντες, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι καλούν τους χρονίως πάσχοντες και τις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, καθώς καλύπτονται πλήρως για τους άλλους τύπους της εποχικής γρίπης, δηλαδή τον Α (Η1Ν1) και τον Β. Τονίζουν μάλιστα ότι και για αυτούς που έχουν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος, υπάρχει πιθανότητα πιο ήπιας νόσησης, εφόσον έχουν εμβολιαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα