Καλωσορίσατε στο bookia.gr

Ένας νέος διαδικτυακός τόπος για τους βιβλιόφιλους, το bookie.gr, έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγο καιρό.
Ο εμπνευστής και διαχειριστής του Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Αίαντα Αρτεμάκη.

Ερ. Τι είναι το Bookia και τι προσφέρει στους χρήστες του διαδικτύου;
Π.Σ.: «Το bookia είναι ένας δικτυακός τόπος για το βιβλίο και για τους φίλους του, τους αναγνώστες. Μας δίνει την δυνατότητα να βρούμε της ελληνικής παραγωγής καταχωρημένα. Δεν χρειάζεται δηλαδή τίποτα για να το διαχειριστούμε. Μπορούμε
καταρχήν να δημιουργήσουμε τις σχέσεις μας με τα βιβλία. Ποια βιβλία έχω, ποια θα ήθελα να διαβάσω, ποια είναι τα αγαπημένα μου, ποια χαρίζω, ποια ανταλλάσσω και τα λοιπά. Κάνοντας απλούς χειρισμούς, βλέποντας ένα βιβλίο και απλώς κάνοντας «κλικ» στον ορισμό της σχέσης, αυτόματα δημιουργείται αυτό που λέμε στο Bookia: η βιβλιοθήκη μου. Ενημερώνεται δηλαδή η καρτέλα του κάθε χρήστη με όλες αυτές τις κινήσεις και ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να δει ό,τι επιλογές έχει κάνει. Δηλαδή, πόσα βιβλία έχει καταρχήν στην βιβλιοθήκη του. Πόσα θα ήθελε να διαβάσει. Άρα και οι φίλοι του θα μπορούσαν να δουν, όταν θέλουν να κάνουν ένα δώρο στο φίλο τους, ποια βιβλία θα ήθελε να διαβάσει, ώστε να του δωρίσουν κάτι που πραγματικά θα ήθελε. Μπορεί να δει ποια βιβλία δάνεισε και σε ποιους. Είναι δηλαδή πέρα από την συνολική εικόνα και μία υποτυπώδης διαχείριση της προσωπικής βιβλιοθήκης. Μπορώ να δημοσιεύσω βιβλία, για τα οποία θα ήθελα οι φίλοι μου να μάθουν για αυτά. Να δημοσιεύσω τα βιβλία που χαρίζω, ώστε και πάλι να ενημερωθούν οι φίλοι μου. Οι κινήσεις που κάνω με τα βιβλία, οι σχέσεις που δημιουργώ με αυτά, είναι ορατές και σε όλους τους άλλους χρήστες του Bookia. Οι φίλοι μου, όπως και εγώ για εκείνους, μπορούν να δουν τι βιβλία έχω, τι βιβλία διαβάζω, τι βιβλία θα ήθελα να διαβάσω. Δίνουμε και μια εικόνα και μαθαίνουμε και πράγματα για τους άλλους, που ίσως δεν θα μας δινόταν η ευκαιρία να το κάνουμε διαφορετικά. Μπορούμε να δημιουργήσουμε και νέες φιλίες. Να βρω ανθρώπους δηλαδή, που διαβάζουν πράγματα που διαβάζω και εγώ. Έτσι ώστε να μιλήσουμε για αυτά. Στο Bookia, μπορώ πραγματικά να μιλήσω για τα βιβλία. Μπορώ να σχολιάσω, καταρχήν να πω την γνώμη μου συνολικά για ένα βιβλίο που διάβασα. Με μια κουβέντα, θα έλεγα, στο Bookia μπορώ να ασχοληθώ με το βιβλίο από όλες τις πλευρές. Από αυτό καθαυτό, την οργάνωση των βιβλίων μου, μέχρι την κοινωνικότητα γύρω από το βιβλίο μου».

Ερ. Υπάρχει εφαρμογή για έξυπνα κινητά;
Π.Σ.: «Η εφαρμογή για έξυπνα κινητά είναι το επόμενο βήμα. Το οποίο είναι υπό σχεδίαση και ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη στις υπηρεσίες του Bookia. Για παράδειγμα, είμαι σε ένα βιβλιοπωλείο και ψάχνω να αγοράσω ένα βιβλίο. Οι μόνες πηγές που έχω στην διάθεση μου εκεί, είναι ο πωλητής. Τον οποίο μπορώ να ρωτήσω, να συμβουλευτώ το βιβλίο. Να μου μεταφέρει την δημοτικότητα του, αν το αγοράζει ο κόσμος, τι λέει και τα λοιπά. Με την κινητή εφαρμογή Bookia, θα μπορώ να κάνω το εξής: Να «σκανάρω» (σαρώσω) το ISBN του βιβλίου, ούτε καν να το γράψω, και αυτομάτως να δω στην οθόνη μου, όλες τις πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Bookia για αυτό το βιβλίο. Μπορούν να δουν τις γνώμες όσων το διάβασαν. Μπορώ να διαβάσω τα θέματα που συζητήθηκαν για αυτό το βιβλίο. Μπορώ να αξιοποιήσω όλη την προτέρα εμπειρία πάνω σε αυτό το βιβλίο».

Ερ. Πώς σας ήρθε να δημιουργήσετε έναν τέτοιο χώρο;
Π.Σ.: «Συνήθως οι ιδέες «κατεβαίνουν» από προσωπικές εμπειρίες. Όλα αυτά που λέμε, είναι πράγματα τα οποία τα αντιμετώπισα και εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου. Διαπιστώσαμε δηλαδή ότι υπάρχει γενικά αυτή η ανάγκη, σε όλους όσοι διαβάζουν. Πιστεύω, διαβάζει πάρα πολύς κόσμος. Όλοι λίγο πολύ. Και σκεφτόμασταν έναν τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτήν την ανάγκη».

Ερ. Συνεργάζεστε με άλλους φορείς, ή άλλες ιστοσελίδες;
Π.Σ.: «Μία σημαντική συνεργασία είναι η Biblionet. Η οποία είναι ο φορέας του Δημοσίου, ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα βιβλία. Όλοι οι εκδοτικοί οίκοι καταχωρούν - υποβάλλουν στην Biblionet κάθε νέα τους παραγωγή, όσον αφορά τον τίτλο, τους συγγραφείς, την περιγραφή του κειμένου και την εικόνα του εξώφυλλου. Το Bookia έχει υπογράψει σύμβαση με τη Biblionet και έχει πρόσβαση σε αυτήν την βάση δεδομένων, για αυτό και έχουμε την δυνατότητα, καθημερινώς, να ανανεώνουμε όλα τα βιβλία που έχουν καταχωρηθεί, μέχρι εκείνη την στιγμή».

Περισσότερα για το Bookia.gr:
Το Bookia.gr δεν είναι ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, είναι ένας τόπος συνάντησης και επικοινωνίας όλων όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για τα βιβλία που διάβασαν ή διαβάζουν.

Βαθμολογία και Γνώμες αναγνωστών για τα βιβλία
Ο καθένας μπορεί να βαθμολογήσει στο bookia ένα βιβλίο που διάβασε ή να γράψει μία πιο περιφραστική γνώμη (κριτική) για αυτό. Όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα βιβλίο, μπορούν να το συμβουλευτούν και να αποφασίσουν.

Η Βιβλιοθήκη μου
Τα μέλη τού bookia ορίζουν τη σχέση τους με τα βιβλία, ποιά έχουν, θέλουν, διάβασαν, διαβάζουν, δανείζουν, δάνεισαν, δανείστηκαν, χαρίζουν ή ανταλλάσσουν. Το bookia δημιουργεί αυτόματα την προσωπική Βιβλιοθήκη τού μέλους την οποία μπορεί να βλέπει ο ίδιος και οι φίλοι του.

Οι Βιβλιοθήκες των φίλων μου
Κάθε μέλος τού bookia μπορεί να βλέπει τις Βιβλιοθήκες των φίλων του ή αυτές που έχει επιλέξει να ακολουθεί. Όλα τα βιβλία δηλαδή με τα οποία έχουν δημιουργηθεί σχέσεις.

Διαθέσιμα όλα τα βιβλία
Στο bookia υπάρχουν όλα τα ελληνικά βιβλία, Ελλήνων δημιουργών αλλά και τα μεταφρασμένα. Έτσι, δεν είναι απαραίτητο να καταχωρίσει κάποιος ένα βιβλίο ώστε να το προσθέσει στη Βιβλιοθήκη του, είναι όλα εκεί, έτοιμα προς χρήση.
Η εύρεση των βιβλίων γίνεται είτε με περιήγηση στις κατηγορίες/υποκατηγορίες είτε με αναζήτηση βάσει λέξεων στον τίτλο ή στην περιγραφή, τού ονόματος τού συγγραφέα και συνεργαζόμενων και γενικά με οποιαδήποτε λέξη υπάρχει σε οποιαδήποτε πληροφορία για το βιβλίο.

Αποκτώ νέα βιβλία
Ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει βιβλία τα οποία χαρίζονται ή ανταλλάσσονται. Έτσι, μπορεί να αποκτήσει δωρεάν ή με ανταλλαγή νέα βιβλία.

Κάνω νέους φίλους
Από τις σχέσεις των βιβλίων στις βιβλιοθήκες των μελών τού bookia, προκύπτουν ομοιότητες και κοινά ενδιαφέροντα. Τα μέλη τού bookia μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συζητούν.

Σύνδεση στο bookia με το λογαριασμό Facebook
Η σύνδεση στο bookia και η αξιοποίηση των υπηρεσιών του γίνεται απλά, με ένα μόνον κλικ, αρκεί το μέλος να διαθέτει λογαριασμό στο Facebook. Η επιλογή αυτού τού τρόπου σύνδεσης, πέρα από την απλότητα που παρέχει, έχει το πλεονέκτημα τής επέκτασης στο bookia των σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί στο Facebook. Δεν απαιτείται να αναζητήσει ένα μέλος πάλι τούς φίλους του, αυτοί είναι εκεί αυτομάτως.

Πληρώνω;
Η συμμετοχή στο bookia είναι Δωρεάν, δεν απαιτείται πληρωμή ή αμοιβή με οποιονδήποτε τρόπο ή άλλες προϋποθέσεις.
Keywords
Αναζητήσεις
ποιο θα ηθελα να διαβασω
Τυχαία Θέματα