Κάλεσμα Άσμουσεν στη Γαλλία

Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάλεσε σήμερα με έμφαση την γαλλική κυβέρνηση να κάνει "συγκεκριμένα και μετρήσιμα" βήματα προκειμένου ήδη στο τέλος του 2013 να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμά της όσο πλησιέστερα γίνεται στο 3% του ΑΕΠ της χώρας, αναγάγοντας μάλιστα την εκπλήρωση του στόχου αυτού "σε θέμα αξιοπιστίας" για την γαλλική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο

ειδήσεων Ρόιτερς -αφού δημοσιεύθηκαν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ότι η Γαλλία θα κλείσει το έτος αυτό με δημόσιο έλλειμμα πέριξ του 3,7% του ΑΕΠ της χώρας, σε απόσταση από το 3%- ο κ. Άσμουσεν επέμεινε ότι η Γαλλία φέρει μαζί με την Γερμανία μια ιδιαίτερη ευθύνη σε ό,τι αφορά τηντήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.

"Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει πλέον ότι η Γαλλία θα αποστεί του στόχου για το έλλειμμά της, τότε φρονώ ότι πρόκειται για ένα θέμα αξιοπιστίας να κάνει το ταχύτερο η γαλλική κυβέρνηση τα αναγκαία βήματα, ώστε να ‘διορθώσει' την πορεία της ώστε στο τέλος του 2013 η επίδοση να φθάσει όσο πιο κοντά γίνεται τον στόχο του 3%", υπογράμμισε ο ίδιος.

Τα βήματα αυτά ο κ. Άσμουσεν ζήτησε να είναι "μετρήσιμα και συγκεκριμένα", καθώς και να συνοδεύονται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνεννόησημε τα γαλλικά συνδικάτα, με βασικό γνώμονα να μεγιστοποιηθεί η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών υπηρεσιών και αγαθών.

Οι επισημάνσεις του Άσμουσεν αντανακλούν τις ανησυχείς στην ευρωζώνη, ιδίωςστη Γερμανία, για την απόκλιση δύο θεμελιωδών οικονομιών της ευρωζώνης,αλλά και τις επιφυλάξεις για το εάν η κυβέρνηση Ερό είναι ικανή να διορθώσει την πορεία.

Ο σημαίνων βουλευτής του συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, Μίχαελ Φουχς, χαρακτήρισε επίσης σήμερα τη Γαλλία το "προβληματικό παιδί" της ευρωζώνης.

Μεγαλύτερο κίνδυνο ο Άσμουσεν θεωρεί την "απραξία" των κυβερνήσεων.

Πρέπεινα "αναλάβουν δράση και οι κυβερνήσεις, δεν νοείται όλα να είναι απότοκα μιας ορθής νομισματικής πολιτικής", υπογράμμισε ο Γερμανός οικονομολόγος.

Τέλος, ο Άσμουσεν προέβλεψε ότι έως την πρωτοχρονιά του 2014 η οικονομία της 17μελούς ευρωζώνης "θα ανακάμψει".

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα