Κάλεσε τους αντάρτες σε διάλογο ο Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειώντης Αμερικής Τζον Κέρι κάλεσε χθες Παρασκευή τους σιίτες αντάρτες στην Υεμένη και όλους όσοι "έχουν επιρροή σε αυτούς" να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

"Αυτό πρέπεινα γίνει και από τις δύο πλευρές", επισήμανε ο κ. Κέρι μιλώντας στο περιθώριο του Αρκτικού Συμβουλίου στον Καναδά, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει ότι περνάει στην "ανθρωπιστική φάση" της εκστρατείας της. "Χρειαζόμαστε οι

Χούτι και όσοι έχουν επιρροήσε αυτούς να επιδείξουν ετοιμότητα να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", επέμεινε.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη ανακοινώσει τον διορισμό νέου μεσολαβητή και τα δύο μέρη μοιάζουν να είναι έτοιμα να συνομιλήσουν για να καταλήξουν σε μια βάση για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, είπε ακόμη ο επικεφαλής τηςαμερικανικής διπλωματίας.

"Τώρα το κλειδί είναι (...) να αρχίσουν οι συζητήσεις το ταχύτερο δυνατόν, καθώς μια πολιτική διευθέτηση είναι απόλυτα απαραίτητη", επανέλαβε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Αθώοι πολίτες πλήττονται από τη σύρραξη στην Υεμένη και είναι "απόλυτη προτεραιότητα να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε αυτή την κατάσταση", είπε ο Τζον Κέρι. "Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση και (...) θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις".

Νωρίτεραχθες, ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, δυνάμεις πιστές στον οποίο μάχονται στο πλευρό των Χούτι, κάλεσε όλους τους Υεμενίτες ναεπιστρέψουν σε έναν πολιτικό διάλογο για να τερματιστεί ο πόλεμος.

"Καλώόλα τα αντιμαχόμενα μέρη σε όλες τις επαρχίες να σταματήσουν τις μάχες και να επιστρέψουν στον διάλογο", ανέφερε ο Σάλεχ σε επιστολή του η οποία εστάλη σε μέσα ενημέρωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. "Θα συμφιλιωθώ με όλους για το συμφέρον του έθνους", πρόσθεσε ο Σάλεχ.

ΟΣάλεχ κάλεσε ακόμη τους αντάρτες, την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και τους ένοπλους υποστηρικτές του εξόριστου στη Σαουδική Αραβία προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να αποσυρθούν από το Άντεν και να παραδώσουν την πόλη στον στρατό και στις τοπικές αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα