«Και το Ιράν να συμμετέχει στο συριακό»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιορδανία ότι το Ιράν θα πρέπει να προσκληθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο της 30ης Ιουνίου στη Γενεύη για την κρίση στη Συρία.

"Πιστεύουμε ότι το Ιράν πρέπει να προσκληθεί. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει", δήλωσε ο Λαβρόφ στον Τύπο μετά τη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας στις ακτές της Νεκράς Θάλασσας.

Ο Λαβρόφ δήλωσε

ότι θα παραστεί σε αυτή τη σύνοδο και εκτιμά ότι οι συζητήσεις θα είναι λιγότερο παραγωγικές αν οι Ιρανοί δεν συμμετάσχουν σε αυτές.

"Πρέπει να αδράξετε αυτήν την ευκαιρία", τόνισε.

Εάν το Ιράν δεν προσκληθεί, "τότε όλοι όσοι μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά όλα τα βασικά συγκρουόμενα μέρη της Συρίας, δεν θα είναι παρόντες", επέμεινε.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα να κληθεί το Ιράν: "Υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των πλέον ενεργών διοργανωτών της συνόδου".

Η σύνοδος στη Γενεύη ήταν επιθυμητή από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Αναν, του οποίου το ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ στις 12 Απριλίου, παρέμεινε όμως νεκρό γράμμα. Όμως ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πραγματοποίησή της.

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί, η σύνοδος αυτή θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ. Θα πρέπει να υπολογίζει στην παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία).

Την Παρασκευή, ο κ. Αναν είχε ευχηθεί να συμμετάσχει το Ιράν στις συνομιλίες. Στις αρχές Ιουνίου, ο κ. Λαβρόφ είχε ήδη θεωρήσει "απερίσκεπτο" το να θέλουν κάποιοι να αποκλειστεί το Ιράν από μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία που είχε προταθεί από τη Μόσχα. Παρίσι, Λονδίνο και Ουάσιγκτον είχαν πράγματι αρνηθεί να συμπεριληφθεί το Ιράν σε μια τέτοια διάσκεψη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα