«Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά»

«Διεκδικούμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Είναι τα παιδιά μας, παιδιά που ζουν δίπλα μας, πάνε σχολείο μαζί με τα παιδιά μας. Διεκδικούμε έναν νόμο που θα καλύψει πλήρως όλα τα παιδιά και θα τους δώσει ιθαγένεια» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Αλμπάνης, μέλος της πρωτοβουλίας «Δίκτυο για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα», σε συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά» που παραχώρησε, σήμερα στις 12 μμ, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η πρωτοβουλία.

Παράλληλα, ο Γιάννης Αλμπάνης, ο οποίος ήταν συντονιστής
στη συνέντευξη Τύπου, προανήγγειλε πως στο πλαίσιο των δράσεων του «Δικτύου», διοργανώνεται και συναυλία στις 21 Μαρτίου, στις 17:00, στο Θησείο, για τα παιδιά των μεταναστών.

Το «Δίκτυο» επικρίνει την κυβέρνηση πως, με πρόφαση την άδικη και οπισθοδρομική- όπως την χαρακτηρίζει- απόφαση του ΣτΕ, αφήνει «ξεκρέμαστα» τουλάχιστον 200.000 παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν έρθει σε πολύ μικρή ηλικία στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή του, το «Δίκτυο» τονίζει ότι «είτε με τη συνέχιση του σημερινού νομοθετικού κενού, όπου κανείς δεν έχει πρόσβαση στην Ιθαγένεια, είτε με το νέο σχέδιο νόμου που διαρρέεται, όπου το δικαίωμα στην Ιθαγένεια ουσιαστικά καταργείται, τα παιδιά των μεταναστών "βρίσκονται στον αέρα"».

Στη συνέντευξη Τύπου, η Σόλες Γκόντγουιν, από τη Νιγηρία, που ήρθε στην Ελλάδα στα 14 της και ολοκλήρωσε σπουδές ιατρικής, τόνισε ότι δεν μπορεί να κάνει την ειδικότητά της, επειδή δεν έχει την ελληνική ιθαγένεια.

Η Εμμανουέλα Ραπούση, από την Αλβανία, που ήρθε στην Ελλάδα στα 9 της και σπουδάζει γραφιστική, μίλησε για τον φόβο που έχει να απελαθεί, λόγω της μη απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας και για τον «Γολγοθά» που αντιμετωπίζει κάθε που χρειάζεται να ανανεώσει τα χαρτιά της για την άδεια παραμονής της.

Η Μαριάνθη Ίντοου, από τη Νιγηρία, που ήρθε σε ηλικία 2 χρόνων στην Ελλάδα και σπούδασε βρεφονηπιοκόμος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της να διοριστεί σε δήμο, λόγω έλλειψης της ελληνικής ιθαγένειας. Περιέγραψε, επίσης, τις δυσκολίες της απόκτησης ιθαγένειας, αφού κάθε φορά που ανανεώνει την άδεια παραμονής της προκειμένου να την καταθέσει για τον λόγο αυτόν, αυτή εκδίδεται ληγμένη- γεγονός που ανέδειξαν και οι άλλοι ομιλητές- και αυτό δεν της επιτρέπει να αποκτήσει Ελληνική ιθαγένεια.

Το «Δίκτυο για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα», μαζί με αντιρατσιστικές κινήσεις, κοινότητες μεταναστών και άλλες οργανώσεις έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την έναρξη μιας καμπάνιας με στόχο να δοθεί η ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών. Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν οι: «Ανοιχτή Πόλη», «Αsante», «Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών», «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα», «Ένωση Αιγυπτιακών Εργαζόμενων στην Ελλάδα» (El Rapta), «Ένωση Αφρικανών Γυναικών Ελλάδος», «Κασάπι Ελλάς -Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζόμενων», «Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων Ελλάδας», «Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ», «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό», «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών», «Νεολαία Συνασπισμού», «Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος», «Σύλλογος Ελεύθερων Σύρων» και «YRE-Antinazi Zone».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα