Ιταλο-σλοβενική συνάντηση κορυφής

Συνάντηση των αρμόδιων υπουργών για το σχεδιαζόμενο έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ακουιλίνια (στον κόλπο της Τεργέστης), προανήγγειλαν οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας και της Ιταλίας, Αλένκα Μπράτουσεκ και Ενρίκο Λέτα αντίστοιχα, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου "Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ".

Η Σλοβενία αντιτίθεται στην κατασκευή του τερματικού σταθμού στην Ακουιλίνια (κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία), εκφράζοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Το

έργο του τερματικού σταθμού Ακουιλίνια δεν αφαιρέθηκε από την λίστα των ενεργειακών έργων προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με αποτέλεσμα η Σλοβενία να ψηφίσει κατά της λίστας, στις 24 Ιουλίου.

Η λίστα των έργων προτεραιότητας, της οποίας η τελική μορφή θα γίνει γνωστή το φθινόπωρο, περιλαμβάνει, επίσης, επτά σλοβενικά έργα, συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει τη λίστα στις 2 Οκτωβρίου.

Οι συνομιλίες για το θέμα αναμένεται να συνεχιστούν στις 12 Σεπτεμβρίου στη Βενετία, όταν ο κ. Λέτα θα συναντηθεί με την κ. Μπράτουσεκ, σε συνάντηση στην οποία θα παραστεί, επίσης, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Εξάλλου, θέματα όπως η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και στις δύο χώρες, απασχόλησαν τους δύο πρωθυπουργούς. Ο κ. Λέτα υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Σλοβενία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πρόσθεσε δε, ότι οι ιταλικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών στη Σλοβενία και εκτίμησε πως η διαδικασία θα έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον σύνδεσης των αεροδρομίων της Βενετίας και της Λιουμπλιάνα και σημείωσε ότι οι συνομιλίες για το θέμα θα συνεχιστούν, την επόμενη εβδομάδα, στη Βενετία.

Επίσης, προανήγγειλε τη διεξαγωγή ενός ειδικού επιχειρηματικού φόρουμ στο Μιλάνο, το φθινόπωρο, στη διάρκεια του οποίου - όπως είπε - η Σλοβενία θα μπορέσει να παρουσιάσει, λεπτομερώς, τα σχέδια ιδιωτικοποίησης στους δυνητικούς επενδυτές από την Ιταλία.

Η Ιταλία είναι σημαντικός οικονομικός εταίρος της Σλοβενίας, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής. Το 2012, η αξία των σλοβενικών εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 2,38 δισ. ευρώ και η αξία των ιταλικών εισαγωγών στα 4,05 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα