Ιταλία: Νόμος για χορήγηση υπηκοότητας

Η Ιταλία προτίθεται να αλλάξει στις αρχές του νέου έτους τη νομοθεσία της ώστε να χορηγεί την υπηκοότητα σε όλα ταπαιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στο έδαφός της, υποσχέθηκε σήμερα η υπουργός Σεσίλ Κιένγκε, που είναι αρμόδια για την ένταξη των μεταναστών,απορρίπτοντας τις επικρίσεις που έχουν εκφραστεί ακόμη και εντός της κυβέρνησης για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση.

"Δενέχουμε σταματήσει και ο ρόλος μου την περίοδο αυτή είναι αποφασιστικός:να πιέσω για την έγκριση της μεταρρύθμισης τους πρώτους μήνες του 2014", ανέφερε η Κιένγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην

ένωση ανταποκριτών ξένου Τύπου στη Ρώμη.

Μέχρισήμερα αυτή είναι η σαφέστερη δέσμευση από μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού που εμφανίζεται βαθιά διχασμένη στο θέμα αυτό. Η αλλαγή του νόμου για τη χορήγηση υπηκοότητας στους ξένους είναι βασικός στόχος για τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Όμως ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το συντηρητικό κόμμα τουυπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο διαφωνεί κατηγορηματικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η απόφαση της Κιένγκε να πιέσει για την μεταρρύθμιση ενδέχεται κατά συνέπεια να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση.

Μεβάση την ισχύουσα νομοθεσία σήμερα στην Ιταλία, την υπηκοότητα αποκτούνόλα τα παιδιά που έχουν τουλάχιστον έναν γονέα Ιταλό. Η Κιένγκε όμως θέλει να δίνεται η υπηκοότητα σε όλους όσοι γεννιούνται στη χώρα, ανεξαρτήτως της υπηκοότητας των γονέων τους.

Αντίθεταμε την ιδέα εμφανίζονται επίσης το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Κιένγκε, η οποία γεννήθηκε στη Λ.Δ. του Κονγκό και είναι η πρώτη μαύρη υπουργός της Ιταλίας, έχει δεχτεί σωρεία ρατσιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούλιο ένα στέλεχος της Λέγκας την συνέκρινε με "ουρακοτάγκο".

Όταν ρωτήθηκε για τις επιθέσεις σε βάρος της και σε βάρος της υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά -που είναι επίσης μαύρη και οι πολιτικοί αντίπαλοί της την αποκαλούν "μαϊμού"- η Κιένγκε είπε ότι ο ρατσισμός στην Ευρώπη "πιθανότατα εντάθηκε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης". Επισήμανε όμως ταυτόχρονα ότι δεν προπαγανδίζονται επαρκώς "οι αληθινές ευρωπαϊκές αξίες" με συνέπεια οι νέοι να μην τις γνωρίζουν και να είναιευάλωτοι στη ρατσιστική ιδεολογία.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα