Έκτακτο συμβούλιο στο Παρίσι για τις επιθέσεις

Σύσκεψη με αντικείμενο την εθνική ασφάλεια στη Γαλλία συγκαλεί ο Φρανσούα Ολάντ, μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 17 άτομα. Το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο και οι επικεφαλής της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας καλούνται να πάρουν μέτρα, ενώ παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για το πώς μαχητές που ήταν γνώριμοι των γαλλικών αρχών μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις. Συνομιλίες με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών θα έχει στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο Παρίσι μεταβαίνει την Πέμπτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, προκειμένου να έχει συνομιλίες για την καταπολέμηση της εξτρεμιστικής βίας, την ώρα που αμερικανικά ΜΜΕ επικρίνουν την απουσία του Μπαράκ Ομπάμα από τις χθεσινή ιστορική συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Αν τους έχει μείνει λίγη αξιοπρέπεια, θα το ακυρώσουν»: Με αυτά τα λόγια ο Γερμανός υπ. Δικαιοσύνης, Χάικο Μας, κάλεσε τους διοργανωτές της ξενοφοβικής Pegida (Πεγκίντα) να μην προχωρήσουν σε... πορεία πένθους για το Charlie Hebdo στο Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι είναι υποκριτική η «συμπόνια» του για τους σκιτσογράφους.

Συγκλονίζουν την ίδια ώρα οι φωτογραφίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στο εβραϊκό παντοπωλείο.Μουσουλμάνος υπάλληλος του καταστήματος τους έκρυψε μέσα στο ψυγείο, προκειμένου να γλυτώσουν από τον Αμεντί Κουλιμπανί. Σε θερμοκρασία -3 βαθμών Κελσίου, μια γυναίκα κρατά σφιχτά το μωρό της προκειμένου να το ζεστάνει, ενώ οι άνθρωποι γύρω της στέλνουν εναγώνια sms στους δικούς τους ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ,η Γαλλία θα αναπτύξει περίπου 5.000 αστυνομικούς για την προστασία των 700 εβραϊκών σχολείων στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, μετά την επίθεση της Παρασκευής που είχε στόχο εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι.

Απευθυνόμενος στους γονείς μαθητών ενός εβραϊκού σχολείου στο νότιο Παρίσι-- κοντά στην περιοχή όπου την Πέμπτη ένοπλος ισλαμιστής σκότωσε μία δημοτική αστυνομικό-- ο υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο των ενισχύσεων των μέτρων ασφαλείας στη γαλλική πρωτεύουσα θα αναπτυχθούν και στρατιώτες.

Η ανακοίνωσή του γίνεται μία ημέρα μετά τη διαβεβαίωση που παρείχε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προς τους ηγέτες της γαλλοεβραϊκής κοινότητας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα εβραϊκά ιδρύματα στη χώρα και αν χρειαστεί θα αναπτύξει και στρατό.

Παγκόσμιο ΟΧΙ στην τρομοκρατία από το πληγωμένο Παρίσι

Συνολικά 3,7 εκατ. άνθρωποι στη Γαλλική πρωτεύουσα και άλλες γαλλικές πόλεις αλλά και δεκάδες χιλιάδες πολίτες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσινγκτον απέτισαν φόρο τιμής στα 17 θύματα του τριπλού τρομοκρατικού χτυπήματος. Επικεφαλής στην Πορεία ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πλαισιωμένος από περισσότερους από 40 ηγέτες και διπλωματικές αποστολές από όλο τον κόσμο. Το παρόν στην πορεία έδωσε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν στην πρώτη γραμμή της πορείας, δίπλα στον Ισπανό ομόλογό του Ραχόϊ, λίγο πιο πέρα από τον Βρετανό Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ αγκαζέ με την Άνγκελα Μέρκελ βάδισαν στο μέσον της πομπής.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού που μετείχε στις εκδηλώσεις εκπροσωπώντας τη χώρα του «θα ήθελα να δω ανάλογες πορείες και σε περιπτώσεις επιθέσεων κατά τζαμιών ή φαινομένων ισλαμοφοβίας», τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι τρομοκράτες δεν μεγάλωσαν σε μουσουλμανικές χώρες, αλλά στο Παρίσι. Την ίδια ώρα στα εγκληματολογικά εργαστήρια του Παρισιού τα ευρήματα της γιάφκας του εκτελεστή τρομοκράτη Κουλιμπαλί. Στη Συρία διέφυγε η σύντροφός του, Χαγιάτ Μπουμεντιέν, που έπαιξε καίριο ρόλο στο συντονισμό των τριών τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Εμφανής ήταν η απουσία της επίσημης αμερικανικής κυβέρνησης στην εκδήλωση μνήμης στο Παρίσι όπου τιμήθηκαν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας. Η μη παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ή κάποιου άλλου κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης του σχολιάστηκε αρνητικά από πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τις αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για την απουσία του Μπαράκ Ομπάμα από την εκδήλωση μνήμης στο Παρίσι. Ανακοίνωσε πάντως την Κυριακή ότι ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει μια παγκόσμια συνάντηση για θέματα ασφάλειας στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο όπου θα συζητηθούν οι αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα