Ιστορίες αστέγων

Συνταρακτικές ιστορίες ανθρώπων που μένουν στο δρόμο, λόγω της οικονομικής κρίσης, κατέγραψε η έρευνα του Αθήνα 9,84 για τους άστεγους που επιμελήθηκαν η Ελευθερία Κουμάντου, η Καλλιόπη Ασλανίδου και η Δέσποινα Μπαρδάκου και παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη. Ο πρόεδρος της ΜΚΟ Πράξις, Τζανέτος Αντύπας, προανήγγειλε στο σταθμό μας τη λειτουργία τριών νέων κέντρων υποδοχής αστέγων από 1ης Μαρτίου. Για τη ζωή του πριν από την

ανεργία και για τη ζωή του τώρα, στους δρόμους της Αθήνας μίλησε ο Γιώργος.

Πριν από την κρίση, δούλευε σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίας, όμως τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει συνολικά 110 μεροκάμματα. Το παιδί του, μεγάλι πιά, εργάζεται αλλά όπως λέει ο ίδιος δεν μπορεί να συντηθεί και αυτόν. «Αφού είμαι υγιής μπορώ να δουλέψω, να το παλέψω» λέει χαρακτηριστικά. Ο γιώργος γνώριζε και τον άτυχο άστεγο, που ξεψύχησε πέρυσι το χειμώνα στο Θησείο, από το κρύο. Μας λέει: «μου ζητήσει φωτιά , "Γιώργο φωτιά" . Του λέω θα πεθάνεις βρε συ , δεν πάει άλλο, "Όχι μου λέει , εντάξει θα τη βγάλω ". Την επόμενη μέρα μαθαίνουμε ότι πέθανε. Τόσο απλά πράγματα δηλαδή...».
Ο Γιώργος μας μίλησε και για την απόγνωση αυτών που ζουν στο δρόμο.
«Μόνο που κοιτάς κάποιον , μόνο που βλέπεις το πρόσωπό του , καταλαβαίνεις  και τι ακριβώς σκέφτεται . Όταν λές ότι έχω φτάσει στο χείλος του γκρεμού, τι  άλλο να σκεφτείς; Μερικοί σκέφτονται την αυτοκτονία . Σίγουρα και πάρα πολλοί έχουν δώσει και τέλος».

Στην Καλλιόπη Ασλανίδου μίλησε ο Τζαννέτος Αντύπας, πρόεδρος της ΜΚΟ PRAXIS για την αύξηση των αστέγων και των απόρων τα τελευταία δύο χρόνια. «Η αύξηση των περιστατικών αυτών στα πολυιατρεία μας τέλη του 2010 και όλο το 2011 ήταν της τάξης του 580% . Έλληνες δηλαδή , οι οποίοι έχουν χάσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα ικαι έρχονται στα ιατρεία μας ακόμη και ένα εμβόλιο, ακόμη και για υποτυπώδη φάρμακα» .

Ο κ. Αντύπας προανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας, από την 1η Μαρτίου, τριών κέντρων υποδοχής αστέγων, τα οποία θα λειτουργούν καθημερινά και τα σαββατοκύριακα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, το ένα στο κέντρο της Αθήνας , το δεύτερο μεταξύ Καλλιθέας και Ταύρου και το τρίτο ανάμεσα στο Αιγάλεω και το Περιστέρι.

«Θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στο Κέντρο , να κάνουν μπάνιο, να πλένουν τα ρούχα τους. Θα υπάρχουν πλυντήρια και στεγνωτήρια , ενώ ταυτόχρονα κοινωνικοί επιστήμονες και οργανωμένη ομάδα θα τους παραλαμβάνει και θα προσπαθεί να τους λύνει τα καθημερινά αλλά και πιεστικά χρόνια προβλήματά τους, έτσι ώστε να τους βγάλουμε από το  δρόμο. Ταυτόχρονα θα δουλεψουμε και με οικογένειες οι οποίες βηρίσκονται στα όρια της αστεγίας και θα προσπαθούμε με αυτότον τρόπο να τους επιδοτούμε τόσο σε ενοίκια , όσο και σε ΔΕΚΟ αλλά και στα διατροφικά τους προβλήματα που μπορεί να έχουν . Οι οικογένεις με τις οποίες θα ξεκινήσουμε θα είναι 60» μας είπε ο κ. Αντύπας και πρόσθεσε «το πρόγραμμα αυτό είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νιάρχος. Όσον αφορά την καταγραφή ένα

Keywords
Τυχαία Θέματα