Ισραηλινή διάψευση για τα όπλα

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σχέση με το πλοίο που μετέφερε όπλα, ακινητοποιήθηκε χθες Πέμπτη από το αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό και, σύμφωνα με το Κάιρο, είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Εϊλάτ με προορισμό την Αφρική.

"Κανείς στο Ισραήλ δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με το πλοίο αυτό. Είναι σαφές πως δεν προέρχεται από το Εϊλάτ ή άλλο ισραηλινό λιμάνι", τόνισε ο Γιγκάλ Παλμόρ εκπρόσωπος του υπουργείου.

"Δεν καταλαβαίνουμε γιατί κάποιος διηγείται τέτοια παραμύθια που είναι εύκολο να αποδειχτεί ότι δεν βασίζονται πουθενά", πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι των αιγυπτιακών

υπηρεσιών ασφαλείας επισήμαναν πως το πλοίο είχε προορισμό το Τόγκο, φέρει σημαία αφρικανικής χώρας και το 14μελές πλήρωμά του συνελήφθη.

Το πλοίο μετέφερε 105 κιβώτια με όπλα και πυρομαχικά και ανήκει σε αφρικανική εταιρία ασφαλείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού συνταγματάρχης Αχμεντ Μοχάμεντ Αλι διευκρίνισε πως η πλοιοκτήτρια εταιρία έχει αναλάβει την ασφάλεια των δρομολογίων στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου δρουν σομαλοί πειρατές.

"Τα όπλα και τα πυρομαχικά στο πλοίο συνδέονται με το ρόλο και την αποστολή του που είναι η προστασία των εμπορικών θαλασσίων οδών", τόνισε ο ίδιος, αλλά δεν είπε πότε θα μπορέσει να αποπλεύσει το σκάφος. Όμως αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας τόνισαν πως το πλοίο θα παραμείνει στα χέρια των αιγυπτιακών αρχών μέχρι να εξακριβωθεί αν τα όπλα προέρχονται από λαθρεμπόριο.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 10 μετέδωσε μια τελείως διαφορετική εκδοχή για την υπόθεση αυτή: ότι το πλοίο μετέφερε 40 τόνους ιρανικών όπλων με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας ή την Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα