Ισπανία: Ευρω-δικαιοσύνη για την ΕΤΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ) ανακοίνωσε σήμερα πως αποδέχθηκε να επανεξεταστεί από το ανώτερο όργανό του, το Ανώτερο Δικαστήριο, η καταδίκη της Ισπανίας για την κράτηση πέραν του νομίμου ορίου μιας γυναίκας-μέλους της ΕΤΑ, η οποία είχε καταδικασθεί για τρομοκρατικές ενέργειες.

Η υπόθεση, που αφορά την Βάσκα αυτονομίστρια Ινές ντελ Ρίο Πράδα, της οποίας η κράτηση είχε παραταθεί επί εννέα χρόνια, «διαβιβάστηκε στο Ανώτερο Δικαστήριο έπειτα από αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης», τονίζει σε ανακοίνωσή

του το ΕΔΑΔ, χωρίς να προστίθεται στο κείμενο η ημερομηνία της εξέτασης του φακέλου.

Η αυτονομίστρια μαχήτρια είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη άνω των 3.000 ετών για την ευθύνη που έφερε σε πολλές φονικές επιθέσεις, όμως όφειλε να αφεθεί ελεύθερη στις 2 Ιουλίου 2008 χάρη στο νόμο για τον συμψηφισμό των ποινών, που καθόριζε την απόλυσή της στα 30 έτη.

Λίγο πριν την αποφυλάκισή της, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας (Audiencia Nacional) παρέτεινε την κράτησή της έως τις 27 Ιουνίου 2017, επικαλούμενη σχετική νομοθεσία του 2006. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, ονόματι «δόγμα Παρότ», ορίζεται πως τα ευεργετήματα και οι μειώσεις των ποινών θα πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε μία καταδίκη ξεχωριστά και όχι επί του ορίου των 30 ετών ειρκτής.

Σε απόφασή του, της 10ης Ιουλίου, το Δικαστήριο του Στρασβούργου είχε αποφανθεί πως η Ισπανία είχε παραβιάσει το Άρθρο 7 (καμία επιβολή ποινής χωρίς την ύπαρξη αντιστοίχου νομοθεσίας) και το Άρθρο 5 (Δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι δικαστές έκριναν πως η αναδρομική εφαρμογή ενός νόμου «δεν είναι αποδεκτή παρά μόνον όταν η νομοθετική τροποποίηση αποβαίνει προς όφελος του κατηγορουμένου» και είχαν αξιώσει την αποφυλάκιση της αυτονομίστριας «το ταχύτερο δυνατόν», εκτιμώντας πως η κράτησή της έπαυσε να είναι «κανονική» από τις 3 Ιουλίου 2008.

Η ισπανική κυβέρνηση αμέσως ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ζητήσει την επανεξέταση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο, διαβεβαιώνοντας πως η Ντελ Ρίο Πράδα θα παραμείνει στην φυλακή εν αναμονή της απόφασης του ΕΔΑΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα