Ισπανία: Ενημέρωση για το «Κυπριακό»

Για τις προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και για τις δυσκολίες που δημιουργεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, ενημέρωσε την Ισπανίδα ομόλογό του Τρινιδάδ Χιμένεθ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Μαδρίτη.Ο κ. Κυπριανού είχε σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση με την κ. Χιμένεθ, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει
σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την κ. Χιμένεθ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διαδικασία, καθώς και για τις δυσκολίες που δημιουργεί η τουρκοκυπριακή πλευρά και καθιστά την επίτευξη προόδου δύσκολη. 

Στις συνομιλίες έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ισπανίας, ενώ συζητήθηκαν, επίσης, τα ευρωτουρκικά και οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ. 

Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν ευρωπαϊκά, περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ έμφαση δόθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και στην βόρεια Αφρική. Ως προς τούτο, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε την Ισπανίδα ομόλογο του για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δαμασκό. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Κυπριανού μίλησε στο βασιλικό Ινστιτούτο Elcano (Real Instituto Elcano), μία από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Ισπανίας, με θέμα «Κύπρος: 7 χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκλήσεις και προοπτικές». 

Στην παρουσίασή του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα στην παρούσα φάση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και ανέλυσε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα