«Ισότιμη συμμετοχή στα οικονομικά της ΕΕ»

Το σύστημα εκπτώσεων που επιτρέπει στη Βρετανία-και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες χώρες-να έχει μειωμένη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να καταργηθεί, υποστήριξαν σήμερα η Γαλλία και η Ιταλία.

Το κοινό αίτημα αυτό αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις, ούτως ή άλλως δυσχερείς διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ύψους 1 τρισεκ. ευρώ για το 2012-14, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν στη σύνοδο κορυφής στις 22

και 23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε ένα σύστημα βασισμένο στους δικούς μας πόρους για την ΕΕ, το οποίο θα είναι ισότιμο, διαφανές, δίκαιο και οι εκπτώσεις δεν ταιριάζουν με τα τρία επίθετα αυτά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ έπειτα από συνάντησή του στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Ο Ιταλός υπουργός από την πλευρά του δήλωσε πως η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ολλανδία επίσης επωφελούνται από ιδιαίτερες ανά χώρα μειώσεις στις συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ, τη στιγμή που η Ιταλία και η Γαλλία δεν έχουν τέτοια δυνατότητα.

«Επιθυμούμε ένα μοναδικό σύστημα που θα διορθώνει τις υπερβολικές διαφορές στο τι δίνει και τι λαμβάνει κάθε χώρα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Βρετανία έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό εάν δεν συμφωνηθεί ονομαστικό πάγωμα στις γενικότερες δαπάνες, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έκκληση φτωχότερων μελών της ΕΕ από την Ανατολική Ευρώπη για αύξηση των δαπανών.

Η επίτευξη συμφωνίας κατά τη σύνοδο κορυφής «δεν είναι εύκολη, μολαταύτα, δεν είναι και αδύνατη», εκτίμησε ο Μοάβερο.

Ο Καζνέβ πάλι απέκλεισε την δυνατότητα να επιτευχθεί εξοικονόμηση δαπανών με την κατάργηση της μεταφοράς κάθε μήνα των δραστηριοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο της Γαλλίας, που σύμφωνα με υπολογισμούς κοστίζει 200 εκατ. ευρώ καθ' έτος.

«Για την Γαλλία δεν υπάρχει πιθανότητα διαπραγμάτευσης για ο,τιδήποτε» άπτεται αυτού του θέματος, διότι η θέση του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο προστατεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα