Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Στις αγορές και επισήμως βγαίνει η Ελλάδα, καθώς ανοίγει το βιβλίο προσφορών στο Λονδίνο από τις ανάδοχες Deutsche Bank και JP Morgan. ΣτηνΑθήνα, σε εξέλιξη είναι η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά πάντως και της πρωινής τρομοκρατικής ενέργειας. Η Αθήνα, που εκτιμά πως το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί κάτω του 5%, θέλει να αντλήσει 2,5 με 3 δισ. ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, αποφεύγει να κάνει λόγο για πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, ο Γερμανόςυφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ.

«Η μελλοντική οικονομικήπορεία της Ελλάδας και ως εκ τούτου η ικανότητα να επιστρέψει στις χρηματαγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί εν μια νυκτί. Η Ελλάδα πρέπει ναπροχωρήσει στη διαδικασία αναζήτησης δυνητικών χρηματοδοτών, με ιδιαίτερη αξιοπιστία και βήμα προς βήμα», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός.

Το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει και πτώση του επιτοκίου κάτω από το 5%. Εφ' όσον το ποσό της έκδοσης να υπερκαλυφθεί, είναι πιθανόν το βιβλίο να κλείσει εντός της ημέρας, οπότε και θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της δημοπρασίας. Το ομόλογο θα τελεί υπό το αγγλικό δίκαιο.

Το ΔΝΤ διά του Πολ Τόμσεν, χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό» που θα βοηθήσει στη μερική κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Ο κ. Τόμσεν καλωσόρισε την έξοδο, και μίλησε για «δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος». Στο 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ προσδιορίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το πρωτογενές πλεόνασμα για τη χώρα μας το 2013, ξεπερνώντας το 1,3% που αναφέρει η Κομισιόν σε έκθεσή της. Επισημαίνει ωστόσο ότι το χρέος της χώρας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, άνω του 170% έως και το 2015 πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται έως το 137,8% του ΑΕΠ το 2019.

Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Βουλή αποτέλεσε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για «προεκλογικό χαρτί» και την κυβέρνηση να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ «θρήνο και πανικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα