Στους 196 οι σοροί των επιβατών

Η υπηρεσία του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής 196 σοροί στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlnes, την Πέμπτη.«Εως τις 07.00 το πρωί της 20ης Ιουλίου, στην περιοχή Σακτάρκι όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777, έχουν βρεθεί 196 πτώματα», αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι στις έρευνες μετέχουν και δύτες, καθώς στην περιοχή υπάρχει μια λίμνη.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα εγγυηθούν την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines,

περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχό τους στην ανατολική Ουκρανία, εάν το Κίεβο δεχθεί να υπάρξει εκεχειρία, δήλωσε ένας από τους ηγέτες των ανταρτών. «Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή αυτή, αν το Κίεβο συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Αντρέι Πουργκίν, "αναπληρωτής πρωθυπουργός" της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ".

«Καλούμε το Κίεβο να συνάψει αμέσως μια τέτοια συμφωνία με τη δημοκρατία του Ντονέτσκ, τουλάχιστον για όσο διαρκέσει η έρευνα στο σημείο» της συντριβής, πρόσθεσε.

Η πρόταση ενδέχεται να μη γίνει δεκτή, καθώς χθες ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από αρκετούς δυτικούς ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά να αναγνωρίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ όπως και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ως "τρομοκρατικές οργανώσεις".

Έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ημέρες από τότε που κατέπεσε -πιθανότατα από πύραυλο-και συνετρίβη το αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, και οι αυτονομιστικές συνεχίζουν να εμποδίζουν την πρόσβαση στο σημείο αυτό στους ουκρανούς αξιωματούχους και τους διεθνείς παρατηρητές. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άνθρωποι, εκ των οποίων 192 ήταν Ολλανδοί.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες βράδυ για την έλλειψη ασφάλειας στο σημείο αυτό, ενώ ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να «αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους αντάρτες» που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Η Malaysia Airlines θα επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες της που επιθυμούν να ακυρώσουν εισιτήριά τους, μετά τη συντριβή της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία, η οποία σημειώθηκε τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση ενός άλλου αεροσκάφους της στον Ινδικό Ωκεανό.

«Οι επιβάτες μπορούν να ανταλλάξουν ή να ακυρώσουν, μέχρι την Πέμπτη, εισιτήρια για τα οποία είχαν κάνει κράτηση έως την 31η Δεκεμβρίου», ανακοίνωσε ο εθνικός αερομεταφορέας της Μαλαισίας.

«Υπό το φως της υπόθεσης της πτήσης MH17, η Malaysia Airlines θα επιστρέψει ακέραιο το ποσό στους επιβάτες που επιθυμούν να αλλάξουν προορισμό. Οι επιβάτες που επιθυμούν να αναβάλουν ή να ακυρώσουν το εισιτήριο τους, θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια για τα οποία δεν γίνεται επιστροφή χρημάτων».

Η πτήση ΜΗ17, η οποία αναχώρησε από το 'Αμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, με 298 επιβαίνοντες, συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία την Πέμπτη, όταν επλήγη κατά τα φαινόμενα από πύραυλο εδάφους-αέρος σε περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και στρατευμάτων πιστών στο Κίεβο.

Στις 8 Μαρτίου, επίσης ένα Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, με 239 επιβαίνοντες, εξαφανίστηκε ενώ ταξίδευε από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο. Κανένα συντρίμμι του αεροσκάφους δεν βρέθηκε παρά τις εκτεταμένες έρευνες. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες που βασίζονται σε δεδομένα από δορυφόρους, θεωρούν ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Η εταιρία είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η εξαφάνιση του MH370 είχε "δραματικές συνέπειες" στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Πολλές ακυρώσεις επιβάρυναν περαιτέρω τις ζημίες του εθνικού αερομεταφορέα, που είναι ελλειμματικός εδώ και χρόνια.

Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2014, οι ζημίες ανήλθαν σε 443 εκατομμύρια ρίνγκιτ (137 εκατομμύρια δολάρια), πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στο "κόκκινο". Οι συνολικές ζημίες των τελευταίων τριών ετών ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια.

Καταγγελίες για μεταφορά πτωμάτων στο Ντόνετσκ και αλλοίωση στοιχείων στο σημείο της τραγωδίας. Παρακώλυση των ερευνών των εμπειρογνωμόνων. Αντικρουόμενες πληροφορίες για τα μαύρα κουτιά. Είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στην προσπάθειά της να χυθεί άπλετο φως στα αίτια της πτώσης του Boeing 777 και τον θάνατο 298 ψυχών. Τα βλέμματα «πέφτουν» πρωτίστως στη Μόσχα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στη Μόσχα, καθώς πλέον αυξάνονται οι «φωνές» που αναφέρουν ότι το μαλαισιανό αεροσκάφος με τους 298 επιβάτες κατερρίφθη από φιλορώσους.

Για τελευταία ευκαιρία για τη Ρωσία να δείξει ότι επιθυμεί να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Ουκρανία κάνει λόγο η Γερμανία, ενώ χθες επικοινώνησαν τηλεφωνικά η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ουκρανική πλευρά αναφέρει ότι έχει ατράνταχτες αποδείξεις ότι η Μόσχα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάρριψη του αεροσκάφους. Ο αρχηγός της αντικατασκοπείας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Μόσχα προμήθευσε τους αντάρτες με πυραυλικά συστήματα και ένα πλήρωμα χειριστών. Ο Βιτάλι Νάιντα δήλωσε ότι το Κίεβο έχει αποδείξεις πως τρία BUK-1 ή SA-11 καθοδηγούμενα πυραυλικά συστήματα ραντάρ εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία μαζί με ένα τριμελές πλήρωμα.

Την ίδια ώρα, επικρατεί πλήρης σύγχυση γύρω από την τύχη των μαύρων κουτιών του Boeing 777. Την Παρασκευή οι φιλορώσοι αντάρτες έκαναν γνωστό ότι το έχουν στην κατοχή τους και ότι θα το στείλουν στην Μόσχα προκειμένου να το ερευνήσει. Η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων εντόπισε δύο μαύρα κουτιά στο σημείο της συντριβής.

Χθες ωστόσο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε πως δεν έχει καμία πληροφορία για την τύχη των μαύρων κουτιών, ενώ και οι αυτονομιστές - μέσω ενός από τους ηγέτες τους - αρνήθηκαν ότι έχουν στην κατοχή τους οποιοδήποτε αντικείμενο του Boeing.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντάρτες αλλοιώνουν τα στοιχεία που υπάρχουν στα συντρίμμια του Boeing, ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνουν τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να πραγματοποιήσουν έρευνα στο σημείο της τραγωδίας.

Η Ολλανδία θρηνεί τα περισσότερα θύματα από την αεροπορική τραγωδία και εκφράζει έντονη ανησυχία σχετικά με το πως αντιμετωπίζονται οι σοροί. Η ουκρανική κυβέρνηση μάλιστα έκανε γνωστό ότι οι αυτονομιστές έχουν μεταφέρει 38 σορούς στο Ντόνετσκ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται προς το παρόν αυτές οι πληροφορίες.

Εξάλλου, με τον Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα εργαστούν προς την κατεύθυνση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει οι εμπειρογνώμονες να έχουν πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.


Εν τω μεταξύ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ χαρακτήρισε «εντελώς χαοτική» την κατάσταση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας ότι φοβάται πως ο χώρος εξακολουθεί να ποδοπατείται και να μην διαφυλάσσεται.

Ο κ. Άμποτ ένωσε τη φωνή της χώρας του με αυτές άλλων χωρών - ΗΠΑ, Ολλανδία, Μαλαισία - ζητώντας τη συνεργασία της Ρωσίας στην έρευνα για το Μπόινγκ 777 στο οποίο επέβαιναν 298 άνθρωποι και το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο την Πέμπτη, ενώ πετούσε πάνω από περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις.

Η προτεραιότητα είναι να περισυλλεγούν οι σοροί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, χώρας της οποίας 28 πολίτες επέβαιναν στην πτήση MH17.

«Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος», πρόσθεσε, μιλώντας στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Τα πράγματα που συνήθως διεξάγονται στο σημείο ενός αεροπορικού δυστυχήματος δεν διεξάγονται σε αυτή την περίπτωση. Πολλές προσπάθειες για πρόσβαση στο σημείο αυτό απέτυχαν εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στην περιοχή, κοντά στα ρωσικά σύνορα», δήλωσε ο κ. Άμποτ.

«Επειδή αυτή την περιοχή ελέγχουν υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες, μέχρι τώρα - όσο γνωρίζουμε - τα πτώματα είναι σκορπισμένα στα χωράφια της ανατολικής Ουκρανίας και ένοπλοι αντάρτες ποδοπατούν την περιοχή. Συνεπώς, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη η Αυστραλία να κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να περισυλλεγούν οι σοροί, να διασφαλίσει ότι η περιοχή θα διαφυλαχθεί, ότι μια πραγματική ενδελεχής έρευνα θα διενεργηθεί και ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη για τους νεκρούς», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Το σημείο της συντριβής βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχουν φιλορώσοι αποσχιστές, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα περίπλοκες τις επιχειρήσεις.

«Οι Ρώσοι, όπως είδαμε τις τελευταίες 48 ώρες, προσπαθούν να νίψουν τας χείρας τους γύρω από όλα αυτά. Όμως είναι αδύνατον γι 'αυτούς να νίπτουν τα χείρας για κάτι που συνέβη σε έδαφος που ελέγχεται από τους Ρώσους και προκλήθηκε προφανώς από άτομα που υποστηρίζονται από τους Ρώσους, με οπλισμό που κατά τα φαινόμενα παρέχεται από τους Ρώσους», συμπλήρωσε ο κ. Άμποτ.

Οι ΗΠΑ θεωρούν «απαράδεκτη» την κατάσταση στην περιοχή της συντριβής, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς δήλωσε «σοκαρισμένος» και «εξοργισμένος» από τη μεταχείριση στις σορούς των θυμάτων, εκ των οποίων 192 ήταν Ολλανδοί πολίτες.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τιονγκ διαμαρτυρήθηκε γιατί «ζωτικής σημασίας ενδείξεις» δεν διαφυλάσσονται στο σημείο της συντριβής.

Keywords
Τυχαία Θέματα