Ιρλανδικό δημοψήφισμα: όλα ανοιχτά

Οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία δείχνουν να είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν την 31η Μαΐου το πρώτο ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Το αποτέλεσμα παραμένει άγνωστο παρότι το «ναι» έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Οι Ιρλανδοί είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι που θα κάνουν δημοψήφισμα για το Σύμφωνο.

Η κυβέρνηση φρονεί ότι με το

«όχι» διακυβεύεται η θέση του Δουβλίνου στην ευρωζώνη, ενώ οι υπέρμαχοι του «όχι» αποπειρώνται να αξιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα  λιτότητας.

Ο συντάκτης εξωτερικής πολιτικής των «Irish Times» (Ιρλανδικοί Τάιμς) Πάντι Σμιθ, μίλησε στη δημοσιογράφο Ελένη Σκόπη του ξενόγλωσσου προγράμματος του Αθήνα 9.84, AIR 104.4, σχετικά με τα βασικά επιχειρήματα υπέρ και κατά του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

-Ποια είναι τα κύρια επιχειρήματα για την υπερψήφιση του Δημοσιονομικού Συμφώνου;
-Το κύριο επιχείρημα είναι ουσιαστικά ότι η συνθήκη επιβάλλει έναν όρο σχετικά με την πρόσβαση της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν αυτός συσταθεί. Με άλλα λόγια, αν δεν ψηφίσουμε «ναι», δεν θα έχουμε πρόσβαση στο μηχανισμό, σε περίπτωση που η Ιρλανδία χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης. Οι περισσότερες από τις άλλες διατάξεις της συνθήκης, που αφορούν στα μέτρα λιτότητας, έχουν ήδη συμφωνηθεί από τους υπουργούς. Οπότε το μόνο που διακυβεύεται είναι η εν λόγω ρήτρα, δηλαδή το δικαίωμα πρόσβασης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

-Ποια είναι τα επιχειρήματα των υπέρμαχων του «όχι»;
-Εκείνοι που λένε «όχι» ισχυρίζονται ότι ψηφίζουμε υπέρ ή κατά των μέτρων λιτότητας και ότι η συνθήκη ενσωματώνει μόνιμα μέτρα λιτότητας στο Σύνταγμά μας. Ουσιαστικά απαγορεύει την εφαρμογή κεϋνσιανών οικονομικών και εάν δεν έχουμε πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η χώρα μας θα λάβει χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας με κάποιο άλλο τρόπο.

-Θα λέγατε ότι ο φόβος είναι παράγοντας που θα κάνει το λαό να ψηφίσει «ναι», ακόμα κι αν είναι ενάντια στη λιτότητα;
-Ναι, νομίζω ότι υπάρχει το στοιχείο του φόβου εξ αιτίας της απόλυτης αβεβαιότητας για το τι θα συμβεί αν ψηφίσουν «όχι».  Επίσης υπάρχει η αίσθηση ότι θα ξαναχρειαστούμε τη βοήθεια της Ευρώπης και για να εξασφαλίσουμε τη βοήθειά της θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κανόνες που θέτει.

-Γνωρίζετε ποιο είναι το προφίλ των ψηφοφόρων για κάθε μία από τις δύο πλευρές;
-Ναι. Η εκστρατεία του «ναι» υποστηρίζεται συνήθως από ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης και ηλικιωμένους ψηφοφόρους, ενώ η εκστρατεία του «όχι» υποστηρίζεται από την εργατική τάξη, από  εκπροσώπους των πιο υποβαθμισμένων περιοχών και νέους που είναι κυνικοί ως προς την πολιτική γενικότερα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μία πλειοψηφία υπέρ, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν και αυτό δεν μας επιτρέπει να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

-Οπότε μπορεί να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση;
-Απολύτως.

Keywords
Τυχαία Θέματα