Συνωστισμός στην ουδέτερη ζώνη

Ένταση επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης καθώς πολλοί πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι, διαμαρτύρονται έντονα, ζητώντας να τους επιτρέψουν οι δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, με γκλομπς στα χέρια, προσπαθούν να κατευνάσουν τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ επιτρέπουν σε ευπαθείς ομάδες -κυρίως γονείς με παιδιά- να περάσουν το μπλόκο και το αγκαθωτό

σύρμα που έχουν στήσει κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης. Αρκετοί έχουν λιποθυμήσει και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Μέχρι στιγμής έχει επιτραπεί η είσοδος στην ΠΓΔΜ σε ολιγομελείς ομάδες προσφύγων και μεταναστών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που με δάκρυα στα μάτια ή προτάσσοντας τα παιδιά τους ζητούν από τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας να τους επιτρέψουν την είσοδο.

Σύμφωνα με πληφορορίες από την ελληνική αστυνομία, θα επιτράπει η είσοδος σε περίπου 300 άτομα -γυναίκες και παιδιά- και από αύριο, από τις 5 το πρωί, ανά δίωρο, θα φεύγουν περίπου 300 άτομα.

Στην περιοχή, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός, καθώς περίπου 3000 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν άδεια από τις αρχές της ΠΓΔΜ για να περάσουν τα σύνορα.

Όσοι διαθέτουν σκηνές, τις έχουν στήσει στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης και εκατοντάδες κατακλύζουν τα καφενεία του χωριού, αναζητώντας νερό, πρίζες να φορτίσουν τα κινητά τους και πρόσβαση σε wi-fi.

Πολλοί πάντως, απογοητευμένοι από την κατάσταση, δηλώνουν ότι θα γυρίσουν για λίγο στη Θεσσαλονίκη ή στο Πολύκαστρο μέχρι να ξεκαθαρίσει πότε θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ.

Το πρωί επισκέφθηκε την ουδέτερη ζώνη ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ίνγκο φον Φος μαζί με τον Μάρτιν Νόιμαιερ, αξιωματούχο της βαυαρικής κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί.

Εν τω μεταξύ, στα Νοσοκομεία Γουμένισσας και Κιλκίς νοσηλεύονται οι τέσσερις Σύροι πρόσφυγες που τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που χρησιμοποίησαν, το πρωί, συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ για να απωθήσουν χιλιάδες μετανάστες, που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα από την Ελλάδα, στο ύψος της Ειδομένης . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στα νότια σύνορα της χώρας, ανέφερε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κάθριν Ρέι, προσθέτοντας ότι η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική στήριξη στην ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της χώρας) ανακοίνωσε και επίσημα, ότι βάσει της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας για κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα βόρεια και νότια σύνορα της ΠΓΔΜ, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, ενώ στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αναπτυχθούν και δυνάμεις του Στρατού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα