Ιράν: Υπέρ των διαπραγματεύσεων με τη Σ.Αραβία

Το Ιράν τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων με τη Σαουδική Αραβία για την προσέγγιση των δυο χωρών και τη διευθέτηση των περιφερειακών προβλημάτων, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Ο Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν έχει λάβει γραπτή πρόσκληση προκειμένου ο ιρανός υπουργός των Εξωτερικών να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο η επίσκεψη αυτή περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Σαούντ
αλ-Φαϊσάλ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να "διαπραγματευτεί" με το Ιράν για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών που είναι ιδιαίτερα τεταμένες τα τελευταία χρόνια και ότι το Ριάντ έχει καλέσει τον ιρανό υπουργό να επισκεφθεί τη χώρα.

Η Σαουδική Αραβία, η μοναρχία του σουνιτικού Ισλάμ στον Κόλπο, είναι ο κύριος υποστηρικτής των ανταρτών που πολεμούν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του μεγαλύτερου αντιπάλου του βασιλείου, του σιιτικού Ιράν.

"Δεν έχει παραληφθεί γραπτή πρόκληση, ωστόσο μια επίσκεψη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή συνομιλιών και συναντήσεων με σαουδάραβες αξιωματούχους για τη διευθέτηση περιφερειακών προβλημάτων και παρεξηγήσεων και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", δήλωσε ο Αμπντολαχιάν.

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί υιοθέτησε μια συναινετική στάση απέναντι στους γείτονες της Τεχεράνης από πέρυσι που ανέλαβε την εξουσία. Ωστόσο ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έχει επισκεφθεί άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου, ακόμη δεν έχει μεταβεί στη Σαουδική Αραβία.

Η προσέγγιση των δυο χωρών θα έχει συνέπειες σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενδεχομένως τη διακοπή των πολιτικών και στρατιωτικών συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ, το Λίβανο, το Μπαχρέιν και την Υεμένη.

Ο Αμπντολαχιάν, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις αραβικές και αφρικανικές υποθέσεις είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι ήλπιζε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις σε ένα περίπου μήνα με τη Σαουδική Αραβία ώστε να συζητηθούν τα θέματα στα οποία διαφωνούν οι δύο χώρες για τη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία είχε αγνοήσει μέχρι σήμερα τις εκκλήσεις του Ιράν, το οποίο θέλει να καθησυχάσει τους γείτονές του στον Κόλπο, κυρίως για τον ειρηνικό χαρακτήρα του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος.

Οι περισσότερες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG/Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Κατάρ και Κουβέιτ) ανησυχούν για τις συνέπειες μιας συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 που προβλέπει πάγωμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα μια άρση των κυρώσεων που βαρύνουν την οικονομία της χώρας.

Η δυσπιστία μεταξύ του CCG και του Ιράν, μετά την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979, επιδεινώθηκε πρόσφατα με τη σύγκρουση στη Συρία, με την Τεχεράνη να υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού και τις περισσότερες χώρες του CCG να στηρίζουν τους αντάρτες. Άλλο σημείο τριβής είναι το Μπαχρέιν, όπου το Ιράν υποστηρίζει το κίνημα διαμαρτυρίας του σιιτικού πληθυσμού κατά της κυβερνώσας σουνιτικής δυναστείας η οποία υποστηρίζεται από το Ριάντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα