Ιράν-Σαουδική Αραβία: Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είχαν την πρώτη τους επαφή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών από το 2013 και την εκλογή του προέδρου Χασάν Ροχανί, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ανοίγοντας ένα «νέο κεφάλαιο», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, στις εχθρικές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.Το σιιτικό Ιράν και η συντηρητική σουνιτική μοναρχία του Κόλπου βρίσκονται σε διαρκή και σκληρό ανταγωνισμό για την επέκταση της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή, ανταγωνισμός που έχει

γίνει προφανής σε πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο, το Μπαχρέιν, την Υεμένη.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαρίφ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον σαουδάραβα πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαϊσάλ στη Νέα Υόρκη ότι οι συνομιλίες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Τόσο ο σαουδάραβας ομόλογός μου, όσο και εγώ, πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση αποτελεί την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των χωρών μας», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ζαρίφ.

«Ελπίζουμε ότι το νέο αυτό κεφάλαιο θα οδηγήσει στην επικράτηση περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και θα διαφυλάξει τα συμφέροντα των μουσουλμανικών λαών σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο ιρανός υπυοργός Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

Ο πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ δήλωσε, σύμφωνα με το IRNA, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος και την προέλασή του στο Ιράκ και τη Συρία, ότι είναι εις γνώσιν της κρισιμότητας της κατάστασης στην περιοχή.

«Γνωρίζουμε τη σημασία και την κρισιμότητα της κατάστασης και την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας. Πιστεύουμε ότι εκμεταλλευόμενοι αυτήν την πολύτιμη ευκαιρία και αποφεύγοντας τα σφάλματα του παρελθόντος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση. Οι δύο χώρες μας διαθέτουν επιρροή στην περιοχή και η συνεργασία μεταξύ τους θα έχει σαφή αποτελέσματα στην περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη», είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα