Ιράν: Αύξηση στις εξαγωγές φυσικού αερίου

Το Ιράν, στην πετρελαϊκή βιομηχανία του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος, επιδιώκει την εξαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου στην Ινδία και το Πακιστάν σε αντιστάθμισμα για τη μείωση των εξαγωγών του αργού πετρελαίου, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ιρανικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC).

«Προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τη χαμηλότερη εξαγωγή πετρελαίου», δήλωσε
ο διευθύνων σύμβουλος της NIOC για την έρευνα και την τεχνολογία Μοχαμάντ Αλί Εμαντί σε δημοσιογράφους σήμερα στη Μόσχα.

«Διαπραγματευόμαστε με το Πακιστάν και την Ινδία για να αυξήσουμε την εξαγωγή φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν μειωθεί σημαντικά κατά 20-30% από τον φυσιολογικό όγκο των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν είχαν πέσει στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στα 1,2 με 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές πετρελαϊκών εταιρειών και εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου.

Ωστόσο ο Αλί Εμαντί αρνήθηκε ότι οι εξαγωγές έχουν πληγεί από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, λέγοντας ότι γίνονται εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και ότι η παραγωγή σε αργό εκτρέπεται για διύλιση.

«Έχουμε μείωση 20 με 30% όσον αφορά τις εξαγωγές μας», επισήμανε ο Αλί Εμαντί. «Κάποιο μέρος της μείωσης οφείλεται στην εκτροπή της παραγωγής στην εσωτερική διύλιση», πρόσθεσε.

«Αρχίσαμε σταδιακά να μειώνουμε (τις εξαγωγές πετρελαίου). Αυτό δεν οφείλεται στις κυρώσεις, αλλά στις εργασίες συντήρησης και επισκευής των εγκαταστάσεων των πετρελαιοπηγών», σημείωσε.

«Φυσιολογικά εξάγουμε 2,2 εκατομμύρια (βαρέλια). Και 4,1 εκατομμύρια είναι η παραγωγή πετρελαίου», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Keywords
Τυχαία Θέματα