Ιράν: «Άδειες φυλακές» θέλει ο Ροχανί

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος αυξάνει τις κινήσεις καλής θέλησης προς τη Δύση, δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι ελπίζει πως θα μπορέσει να απελευθερώσει περισσότερους κρατούμενους στο Ιράν, μετά την πρόσφατη απελευθέρωση αρκετών αντιφρονούντων.

"Δεν μάς αρέσει να έχουμε ή να βλέπουμε κάποιον στην φυλακή. Θα θέλαμε να έχουμε άδειες φυλακές", δήλωσε ο Ροχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Ο νέος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας

εξελέγη τον Ιούνιο, με την υποστήριξη ενός συνασπισμού μετριοπαθών και μεταρρυθμιστών, και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο.

"Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, ελήφθησαν θετικά και κατάλληλα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί", δήλωσε χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς για το Ιράν, οι συντηρητικοί είναι αυτοί που ιστορικά έχουν επιρροή στο δικαστικό σύστημα.

Πριν από την άφιξη του Ροχανί στη Νέα Υόρκη, οι δικαστικές αρχές απελευθέρωσαν περί τους 15 διαφωνούντες, δημοσιογράφους και δικηγόρους, μεταξύ τους η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ και ανακοίνωσαν ότι δίδεται χάρη σε 80 φυλακισμένους που είχαν καταδικαστεί μετά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ το 2009.

Ο πρώην πρόεδρος μεταρρυθμιστής Μοχάμαντ Χαταμί ζήτησε, από την πλευρά του, την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων συνείδησης, κυρίως των ηγετών της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί, γράφει η εφημερίδα των μεταρρυθμιστών Ετεμάντ.

Αμερικανοί βουλευτές και ακτιβιστές ασκούν πιέσεις στο Ιράν για την απελευθέρωση δύο Αμερικανών και μελών της ηγεσίας της μειονότητας Μπαχάι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα