Ιράκ: Δολοφονία σουνιτών ιερωμένων

Τρεις σουνίτες ιερωμένοι σκοτώθηκαν σε επίθεση ενόπλων δυτικά της Βασόρας, στο νότιο τμήμα του Ιράκ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι σήμερα.

Στην επίθεση, που διαπράχθηκε χθες το βράδυ στην επαρχία Ζουμπάιρ, τραυματίστηκαν ακόμη δύο ιερωμένοι, διευκρίνισε ο Μέχντι Ραϊκάν, ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της επαρχίας, η οποία βρίσκεται 450 χλμ. νότια της Βαγδάτης.

«Άγνωστοι οι οποίοι επέβαιναν σε ένα πολιτικό όχημα άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος που μετέφερε ιμάμηδες τεμενών από τη Βασόρα στο Ζουμπάιρ, σκοτώνοντας
τρεις εξ αυτών», ανέφερε ο ίδιος.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ Μοχάμεντ αλ Γάμπαν διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για την επίθεση, σύμφωνα με μια ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Ο τελευταίος καταλόγισε την επίθεση σε «δυνάμεις που εξυπηρετούν τα σχέδια» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η οποία, μετά την γενικευμένη επίθεση που εξαπέλυσε τον Ιούνιο του 2014, έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της χώρας. Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολυάριθμες επιθέσεις, εναντίον κυρίως σιιτών, αλλά ορισμένες φορές έχει επίσης στοχοθετήσει και σουνίτες.

Αντιθέτως ένα από τα κυριότερα πολιτικά κόμματα των σουνιτών, το Ισλαμικό Κόμμα του Ιράκ, επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση αυτή σε «εγκληματικές παραστρατιωτικές ομάδες», αναφερόμενο προφανώς στις σιιτικές πολιτοφυλακές οι οποίες μάχονται στο πλευρό του ιρακινού στρατού εναντίον του ΙΚ.

Η Βασόρα, όπου σουνίτες και σιίτες συμβιώνουν αρμονικά, γενικά παραμένει ανεπηρέαστη από το κύμα βίας που σαρώνει καθημερινά τις άλλες περιοχές του Ιράκ. Στην περιοχή γύρω από την πόλη βρίσκονται σημαντικές πετρελαιοπηγές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα