ΗΠΑ: Καταδικάζουν τις επιθέσεις στην Κουσέιρ

Η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε με έντονο τρόπο σήμερα τη στρατιωτική επίθεση της Συρίας εναντίον της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουσέιρ με τη βοήθεια του λιβανικού σιιτικού κινήματος της Χεζμπολάχ, κατηγορώντας το καθεστώς της Δαμασκού ότι επιδιώκει να προκαλέσει μια σύγκρουση ανάμεσα στις διάφορες κοινότητες της χώρας.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τους βίαιους βομβαρδισμούς από την πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό του καθεστώτος (Μπασάρ αλ) Άσαντ το Σαββατοκύριακο

αυτό στη συριακή πόλη Κουσέιρ, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Το καθεστώς Άσαντ προκαλεί σκόπιμα εντάσεις ανάμεσα στις κοινότητες της χώρας", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βεντρέλ.

Εξάλλουστο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ επανέλαβε σήμερα ότι θεωρεί αναγκαία την τροποποίηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλωνμε προορισμό την συριακή αντιπολίτευση, απέκλεισε όμως την προμήθεια οπλισμού στους αντάρτες άμεσα.

"Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει με όλο της το βάρος τη διπλωματική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής νέων τροποποιήσεων στο εμπάργκο για τα όπλα, χωρίς όμως να προχωρήσει μέχρι τη λήψη απόφασης για την άμεση αποστολή όπλων προς τους αντάρτες", δήλωσε στους βουλευτές ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

"Εμείςδεν στείλαμε όπλα σε κανέναν όταν λάμβαναν χώρα οι συγκρούσεις την εποχή της Αραβικής Άνοιξης, και καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για να το πράξουμε" στη Συρία, τόνισε ο Χέιγκ.

Ηστροφή στη βρετανική θέση αντικατοπτρίζει το φόβο του Λονδίνου και των συμμάχων του -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας- ότι τα όπλα θα πέσουν στα χέρια ομάδων τζιχαντιστών. Μέχρι στιγμής, το Λονδίνο έχει αρκεστεί στην αποστολή μη θανατηφόρου εξοπλισμού στους Σύρους εξεγερμένους.

ΟΧέιγκ αναμένεται την Τετάρτη στο Αμάν για να παραστεί σε μια σύνοδο των"Φίλων της Συρίας" που συγκαλείται για την προετοιμασία της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, της λεγόμενης "Γενεύης 2", μεταξύ του καθεστώτοςκαι των ανταρτών, τον Ιούνιο.

Θα έχει επίσης κατ' ιδίαν συνάντηση στην ιορδανική πρωτεύουσα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα