ΗΠΑ: «Ανίκανα» τα αφγανικά υπουργεία

Τα αφγανικά υπουργεία δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν σωστά τη βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων που αποστέλλεται στο Αφγανιστάν από την αμερικανική υπηρεσία για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), αποκαλύπτει σήμερα επίσημη αμερικανική έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, 16 αφγανικά υπουργεία κρίθηκαν "ανίκανα να διαχειριστούν τα χρήματα και να δίνουν αναφορά για τη χρήση τους", ανακοίνωσε η γενική επιθεώρηση για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Sigar).

Δέκα αφγανικά υπουργεία επωφελήθηκαν το 2013 από 18 προγράμματα αξίας περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,18 εκ, ευρώ), χρήματα τα οποία δόθηκαν

απευθείας από την USAID.

"Με βάση τις εκτιμήσεις κινδύνου από την ίδια την USAID, τα υπουργεία αυτά είναι ανίκανα να διαχειριστούν την οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν απευθείας από τις ΗΠΑ", αποκαλύπτει η έκθεση, η οποία υπογραμμίζει το μεγάλο ποσοστό διαφθοράς μεταξύ των αφγανών αξιωματούχων.

Η έκθεση επισημαίνει ωστόσο ότι παρά τα συμπεράσματά της, η USAID "παραβίασε τους δικούς της κανόνες" που αφορούν την απευθείας βοήθεια και "δεν απαίτησε από τα αφγανικά υπουργεία να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που εντοπίστηκαν, πριν λάβουν τα χρήματα από τις ΗΠΑ".

Η Sigar, η οποία εκτιμά ότι "υπάρχουν ακόμα πολλά ανησυχητικά προβλήματα", υποστήριξε ότι η USAID προσπάθησε να αποκρύψει τα ευρήματά της από το Κογκρέσο, το οποίο είναι αρμόδιο για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των ΗΠΑ.

Η υπηρεσία υποστήριξε ότι "δεν πηγαίνουν δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας απευθείας στα ταμεία της αφγανικής κυβέρνησης".

"Αντιθέτως, έχουν διανεμηθεί λιγότερα από 300 εκ. δολάρια μέσω άκρως αξιόπιστων μηχανισμών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης σ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας", τόνισε εκπρόσωπός της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα