ΙΟΒΕ: «Λίαν δύσκολη» η επίτευξη του 9%

Τη σημαντική απόκλιση του προϋπολογισμού από τους στόχους για το 2011 παρά τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία και κρίνει «λίαν δύσκολη» την επίτευξη ελλείμματος στη Γενική Κυβέρνηση ύψους 9% του ΑΕΠ το 2011.Από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, αναφέρει το ΙΟΒΕ, προκύπτει ότι το ταμειακό

έλλειμμά του στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έφτασε τα 20,5 δισ. ευρώ, με τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο που τέθηκε από στον Προϋπολογισμό του 2012 να βρίσκεται στα 21,5 δισ. ευρώ, σε εθνικολογιστικούς όρους.

Παρά τη χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό ΜΠΔΣ και τον Προϋπολογισμό του 2011, τη συνεχιζόμενη υπο-εκτέλεση του ΠΔΕ και την εφαρμογή των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, οι αποκλίσεις συνεχίζονται, τόσο στην πλευρά των εσόδων όσο και των δαπανών, αν και σε μικρότερη έκταση από ότι νωρίτερα φέτος.

Σε υψηλό επίπεδο κινείται το ταμειακό έλλειμμα και στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς έφτασε τα 23,5 δισ. ευρώ στην περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, έναντι αναθεωρημένου στόχου (Προϋπολογισμός 2012) στα 19,8 δισ. ευρώ, από 17,9 δισ. ευρώ στο αρχικό ΜΠΔΣ.

«Δεδομένων των παραπάνω, η επίτευξη ελλείμματος στη Γενική Κυβέρνηση ύψους 9% του ΑΕΠ το 2011 κρίνεται λίαν δύσκολη», τονίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ρυθμιστικός παράγοντας επίτευξης των δημοσιονομικών μεγεθών που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2012 θα είναι ο βαθμός επιβεβαίωσης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI), καθώς προβλέπεται όφελος από την εφαρμογή του μέσω της μείωσης των τόκων για τα ομόλογα που λήγουν εντός του έτους, λαμβάνοντας όμως προηγουμένως υπ' όψη τους λιγότερους τόκους που θα εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού κράτους. 

Keywords
Τυχαία Θέματα