«Ιδιαίτερης σημασίας η Αμφίπολη»

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τους Έλληνες ως μνημείο ο τύμβος της Αμφίπολης στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, επεσήμανε από την Αμφίπολη όπου βρίσκεται, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας έξανε λόγο για ανθρώπινες παραστάσεις που βρέθηκαν στα επιστύλια, κι όπως είπε αναζητούνται και άλλα οικοδομήματα.

Επίσης τόνισε, πως η χρηματοδότηση για την συνέχεια των ανασκαφικών εργασιών αλλά και για τις εργασίες συντήρησης έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Σημείαενημέρωσης από την συνέντευξη τουΥπουργού Πολιτισμού και ΑθλητισμούΚ. Τασούλα στην Αμφίπολη.

align="CENTER">

"Οιεπισκέπτες δεν ξεπερνούσαν τα δάκτυλατου ενός χεριού ενώ τώρα είναι πάνω από1000"

"Τώραπροέχει η γεωφυσική έρευνα και η συντήρησητων ευρημάτων"

"Ο τάφος αποτελεί απαράμιλλο ταφικόμνημείο τόσο για την σημαντικότητα τηςανασκαφής όσο για την δουλεία που έκανεη ανασκαφική ομάδα. Η παγκόσμια κοινήγνώμη έχει μαγευτεί απο τα ευρήματα. Ταγεγονότα είναι συντριπτικά"

Οκύριος Τασούλας, θέλοντας να δείξει τιςδυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ηομάδα σε σχέση με τις στερεωτικέςδιαδικασίες, είπε: "Το χώμα μέσα στοντάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξερόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεσητου χώματος ανέτρεπε τη στήριξη, και οιυποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται μετρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώςτην ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθεφορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη."

Σχετικάμε την τομογραφία του τύμβου, που θαπραγματοποιηθεί από το ΑριστοτέλειοΠανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτή θααπαντήσει σε ερωτήματα που έχουν νακάνουν με το υπέδαφος, και πιο συγκεκριμέναγια το ποιο είναι το τεχνητό και ποιοτο φυσικό μέρος του τύμβου και ποιες οιτομές. Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθείη τομογραφία, ο κύριος Γρηγόρης Τσόκας,υπεύθυνος της γεωφυσικής διασκόπησης,απάντησε: "Δεν μπορούμε να το πούμεαπό τώρα αυτό, είναι κάτι που θα εξαρτηθείαπό το τι θα προκύψει κατά τη διάρκειατης διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση είναικάτι που θέλει χρόνο."

Σύμφωναμε τον Υπουργό Πολιτισμού, με τις εργασίεςσυντήρησης αποκαλύφθηκαν οι πρώτεςυποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων σταεπιστύλια που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο.Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτοςκαθαρισμός των επιστυλίων και θαακολουθήσει και επεξεργασία τους μελέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες. "Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνειςσφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά",τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος θέλησε ναπει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν κρύβουνκάτι, απλώς οι αποκαλύψεις γίνονταιέτσι και αλλιώς με αργούς ρυθμούς καιδεν είναι μόνο θέμα κάποιου νέουευρήματος, αλλά και η ίδια η διαδικασίατης συντήρησης θα συνεχίσει να αποκαλύπτειπράγματα. "Αυτή είναι και η γοητείατης αρχαιολογίας", ανέφερε

ΟΥπουργός κ. Τασούλας επισήμανε αυτή τηνστιγμή ότι πρόκειται για μια φάση τηςανασκαφής που τελείωσε και μία άλλα ηπου ξεκινάει που όπως είπε με πολλέςυποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα.Οι φάσεις της διαδικασίας είναι άλλωστεκαι αυτές που προβλέπονται από το νόμο.Η πρώτη είναι η σωστική διαδικασία, όπουλαμβάνουν χώρα οι εργασίες στερέωσηςκαι συντήρησης. Αυτή είναι η φάση πουτελειώνει, για την οποία θα ενημερωθούμεμε τον πλέον επίσημο τρόπο από την κυρίαΠαναγιωταρέα στην Αθήνα σε μια εβδομάδα.Ταυτόχρονα, μπαίνουμε στη φάση τηςεπιστημονικής διαδικασίας, με τιςαπαιτούμενες μελέτες ιστορικών,αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλωνεπιστημόνων, που θα ολοκληρωθούν σεβάθος πέντε χρόνων. Μέρος αυτής είναικαι η γεωφυσική διασκόπηση του τύμβου.

Σχετικάμε την επισκεψιμότητα του μνημείου οΥπουργός δήλωσε ότι πρώτα θα γίνειεπισκέψιμο το ταφικό μνημείο στηνεπιστημονική κοινότητα και τουςδημοσιογράφους κάτι που αναμένεται ναγίνει σε λίγους μήνες από τώρα και στηνσυνέχεια θα ανοιχτεί προς το κοινό πουαυτό εκτιμάται ότι θα γίνει σε κάποιαχρόνια από τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Athina984
Ιδιαίτερης, Αμφίπολης,idiaiteris, amfipolis