Ιαπωνία: εντοπίστηκε η πηγή της διαρροής

Η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε μία οπή σε ένα υποθαλάσσιο παραπέτασμα που έχει τοποθετηθεί για να μπλοκάρει τη διαφυγή ραδιενεργών στοιχείων στη θάλασσα.

Το πρόβλημα αυτό διαπιστώθηκε έξω από τους αντιδραστήρες 5 και 6 (που έχουν υποστεί μικρή ζημιά) από έναν τεχνικό της εταιρίας ο οποίος εργάζεται στην τοποθεσία αυτή για λογαριασμό της Tepco.

Ένα είδος κάθετου παραπετάσματος τοποθετήθηκε από την Tepco

για να μπλοκάρει τα ραδιενεργά στοιχεία μέσα στο λιμάνι που διαθέτει ο πυρηνικός σταθμός και να τα εμποδίζει να διαφεύγουν στον γειτονικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Η εταιρία δεν διευκρίνισε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες του προβλήματος, αλλά δήλωσε ότι οι μετρήσεις της ραδιενέργειας στη θάλασσα δεν έδειξαν σημαντική αύξηση.

"Η ραδιενέργεια είναι πολύ χαμηλή κοντά στους αντιδραστήρες 5 και 6 και ο κίνδυνος διάχυσης των ραδιενεργών στοιχείων είναι πολύ μικρός", εξήγησε η Tepco.

Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε επισκευές μόλις η θάλασσα ηρεμήσει στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία δέχεται αυτές τις ημέρες την μακρινή επιρροή ενός τυφώνα.

Το συμβάν έρχεται να δυσχεράνει την κατάσταση ως προς τη διαχείριση των συνεπειών της καταστροφής του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε έδωσε τη διαβεβαίωση την περασμένη εβδομάδα ότι "έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της ραδιενέργειας σε μια έκταση 0,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός τους λιμανιού του πυρηνικού σταθμού" και ότι δεν μολύνεται ο ωκεανός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα