«Η ζωή των καλλιτεχνών είναι πολύ μοναχική»

Ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης θα συμπράξουν τη Δευτέρα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη συναυλία με τίτλο «Αγγλοσαξονικός λυρισμός και ρωσικό πάθος». Ο Γιάννης Βακαρέλης μίλησε στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, και την εκπομπή «Αθήνα Μ' ακούς» για την συναυλία, την ιδέα και το πρόγραμμα της βραδιάς.

«Προσβλέπω σ' αυτή τη συναυλία, είναι ένας διάλογος μουσικός που μου αρέσει εξαιρετικά. Γενικά η ζωή των καλλιτεχνών είναι πολύ μοναχική, ουσιαστικά ο καθένας έχει να κάνει με τον εαυτό του,
το πιάνο του - το βιολί του- τη φωνή του. Όταν συμμετέχει σ' ενα ματς τέννις που ο ένας δίνει τη μπαλιά και ο άλλος την επιστρέφει - δηλαδή γίνεται όλη αυτή η καταπληκτική μουσική διεργασία είναι από τις ωραίες στιγμές στη ζωή.

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι καλλιτεχνικά με τον Δημήτρη Πλατανιά και χαίρομαι πάρα πολύ για την σύμπραξη. Το πρόγραμμα είναι πολύ ωραίο, έχουμε τραγούδια του Ραχμάνινοφ, Μούσοργκσκι, Μπάρμπερ, Βον Γουΐλιαμς, που είναι από τις πεμπτουσίες - και μάλιστα όχι τα τόσο γνωστά - που ακούγονται σε άλλες συναυλίες.

Η ιδέα ξεκίνησε έχοντας ακούσει τον Δημήτρη Πλατανιά, σε μια συναυλία του στην Αθήνα. Μετά βρεθήκαμε για φαγητό, ο ένας κοιτούσε τον άλλο με μια συμπάθεια σαν να αναρωτιόταν ο ένας για τον άλλον "πότε θα γίνει κάτι με εμάς τους δυο, πότε θα συνεργαστούμε;". Τότε λοιπόν πάνω στο τραπέζι, είπαμε να το βάλουμε μπρος. Ο Δημήτρης μου είπε ότι θα του άρεσε να κάνουμε Ρωσικό και Αγγλοσαξονικό ρεπερτόριο».

Για το 24ο Φεστιβάλ Ναυπλίου του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής.

«Το φεστιβάλ το συνεχίζουμε με κόπο και με αίμα για 24η χρονιά, θα είναι από τις 19 εως τις 28 Ιουνίου. Να πούμε όμως ότι το φεστιβαλ κλείνει με τελευταίο Σαββατοκύριακο με δυο πολύ μεγάλα κουαρτέτα και τρίο μεγάλων Ευρωπαικών Ορχηστρών, το κουαρτέτο της Φιλαρμονιικής της Βιέννης και το Τρίο εγχόρδων της όπερας του Παρισιού. Θα έρθει η ορχήστρα της ΕΡΤ και μια ορχήστα δωματίου απο το Σικάγο, συζητάμε με την όπερα τσέπης της Λυρικής σκηνής για μια μπαρόκ όπερα και φυσικά πολλούς Έλληνες καλλιτεχνες».
Keywords
Τυχαία Θέματα