Η Ζ. Κωνσταντοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Α' Αθήνας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μίλησε στις 30/04 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Για το μνημόνιο και ενδεχόμενη συνεργασία κομμάτων της Αριστεράς, μεταξύ άλλων είπε:

«Το μνημόνιο
είναι μια διεθνής σύμβαση που υπογράψαμε και από την οποία, για να βγούμε, πρέπει να την καταγγείλουμε. Εκείνο το οποίο μας εμφανίζουν και προσπαθούν να μας παραστήσουν ως πραγματικότητα, είναι ότι το μνημόνιο δεν ακυρώνεται, ότι δεν υπάρχει έξοδος από αυτό και ότι δεν υπάρχει και διέξοδος. Αυτό είναι λάθος. Οφείλουμε ως κράτος, με μια άλλη κυβέρνηση -που δεν θα έχει δεσμευτεί από το μνημόνιο και δεν θα το έχει υπογράψει και θα μπορεί  επομένως να διεκδικήσει να αναγνωριστεί η ακυρότητά του-, να το καταγγείλουμε. Οφείλουμε να πούμε, δηλαδή, ότι δεν το αναγνωρίζουμε ως έγκυρη σύμβαση και οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας από μηδενική βάση και όχι στη βάση του μνημονίου και με καινούργια διαπραγμάτευση του χρέους...
Η καταγγελία έχει την έννοια ότι ανακοινώνεις στον αντισυμβαλλόμενο ότι δεν αναγνωρίζεις αυτή τη σύμβαση. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει αμφισβήτηση της καταγγελίας, εκεί πια συζητάμε για το ποιο δικαστήριο θα είναι αρμόδιο για να την εκδικάσει. Και υπάρχει η ρήτρα που έχει το μνημόνιο και λέει ότι αρμόδια θα είναι τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου. Αλλά ακόμα και αυτή η ρήτρα μπορεί να αμφισβητηθεί, ως προς την εγκυρότητά της και μπορεί αρμόδιο να είναι και το ευρωπαϊκό δικαστήριο, που πράγματι έχει αρμοδιότητα για να αποφανθεί, όπως μπορεί να θεμελιωθεί αρμοδιότητα ακόμα και των ελληνικών δικαστηρίων...».

* Για συνεργασία κομμάτων της Αριστεράς:

«Πιστεύουμε και θα επιμείνουμε ότι το μέλλον είναι σε αυτή τη σύμπραξη, τη συμμαχία, τη συστράτευση των Αριστερών δυνάμεων και γι' αυτό το λόγο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσε αυτή την πρόταση και κάλεσε τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και της Οικολογίας σε συνεργασία, πολύ έγκαιρα, πολύ πριν αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Και υπέβαλλε, εν συνεχεία -όταν αποκρούστηκε η πρότασή του- και επιμέρους προτάσεις στρατηγικών συμμαχιών, όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία στις μονοεδρικές περιφέρειες. Είναι εγκληματικό το ότι απορρίφθηκε και θεωρώ ότι η ευθύνη βαραίνει εκείνους που την απέρριψαν, γιατί χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η Αριστερά να βγει μπροστά και να διεκδικήσει, όχι απλώς υψηλά ποσοστά, όχι απλώς ένα υψηλό συνολικό άθροισμα, αλλά χάθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσει την πρώτη θέση ως συνασπισμός κομμάτων, ως κόμμα συνεργασίας στις εκλογές αυτές. Θα επαναδιατυπώσουμε την πρόταση συνεργασίας για τη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί θεωρούμε ότι αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη στάση που μπορεί να κρατήσει η Αριστερά. Θα τη διατυπώσουμε λοιπόν και μετεκλογικά και θα επιμείνουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα