Η υγεία δεν είναι κλισέ

Το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η Υγεία. Δεν είναι κλισέ, είναι πραγματικότητα. Η 7η Απριλίου θεσπίστηκε πριν από 67 χρόνια ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον Π.Ο.Υ., και αποτελεί αφορμή να αναλογιστούμε την υποχρέωση για καθημερινή μέριμνα και προστασία της υγείας μας.

Που όμως ελλοχεύουν οι κίνδυνοι για την υγεία; Είναι ενδεικτικό, ότι το 49% των Ελλήνων αποδίδει την κακή υγεία του στην εργασία του. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τις συνθήκες εργασίας είναι ενδεικτικά των κινδύνων που διατρέχουμε σε καθημερινό επίπεδο λόγω της δουλειάς μας.
Οι υπαίτιοι;

Το στρες, η πίεση χρόνου, η έλλειψη πρόληψης εργατικών ατυχημάτων στους χώρους εργασίας λόγω οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ:
α)120 εκατ. εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται περίπου 200.000 θάνατοι.
β)Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνολο περίπου 120 εκατ. εργαζομένων, κάθε χρόνο καταγράφονται σχεδόν 10 εκατ. περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών παθήσεων.

Σύμφωνα με την Eurostat στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, βρέθηκε ότι:
1) Το 3,2% των εργαζομένων είχε κάποιο εργατικό ατύχημα στο χρονικό διάστημα ενός έτους, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 7 εκατομμύρια περιπτώσεις.

2)Μόνο το 1/3 των εργαζομένων θεωρούν τον εαυτό τους υγιή, ενώ σε υψηλόμισθους υπάλληλους το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 55%.

3)Οι Ευρωπαίοι σε ποσοστό 47% υποστηρίζουν ότι η κακή υγεία τους επηρεάζεται από την εργασία (Στους Έλληνες το ποσοστό είναι 49%).
4)Ταυτόχρονα θεωρούν ότι οι συνθήκες ασφάλειας και υγείας έχουν γίνει χειρότερες (κατά 26% οι Ευρωπαίοι και κατά 47% οι Έλληνες).
5)Η δημοσκόπηση καταγράφει και την επίδραση της οικονομικής κρίσης που περνάει η Ευρώπη, καθώς οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θεωρούν, ότι οι συνθήκες ασφαλείας θα επηρεαστούν προς το χειρότερο σε κάποιο βαθμό (40%) και σε μεγάλο βαθμό (21%).

Ενισχυτικά στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας έρχεται να λειτουργήσει το ρολόι με την εφαρμογή Just Alert. Διεθνείς έρευνες δείχνουν, ότι το πρώτο λεπτό είναι καθοριστικό για ανθρώπους, που έχουν ξαφνικό πρόβλημα υγείας. Το έξυπνο αυτό ρολόι έχει τη δυνατότητα να δίνει άμεσα σήμα εντοπισμού του ασθενούς στο Silver Alert, το οποίο στη συνέχεια ειδοποιεί το ΕΚΑΒ και τους συγγενείς. Πρόκειται για μια διεθνή ελληνική πατέντα, που παρέχει προστασία σε άτομα με Αλτσχαϊμερ ή άνοια, αλλεργίες, επιληψία, προβλήματα όρασης ή ακοής, αλλά και οποιονδήποτε πάθει ατύχημα και βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το βάρος των καθημερινών εργασιών και οι δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις έχουν οδηγήσει πολλούς στο να παραμελούν το πολύτιμο αγαθό της υγείας τους. Επειδή δεν ζούμε μια φορά τον χρόνο στις 7 Απριλίου, αλλά κάθε μέρα, η ανάγκη για την διασφάλιση της υγείας μας είναι αδιάκοπη.
Keywords
Τυχαία Θέματα