Η υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου

Προτεραιότητα σε 18 νησιά, τα οποία μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται με μεταφορά νερού από άλλες περιοχές ή εξαρτώνται από μονάδες παραγωγής νερού με προβλήματα λειτουργίας ή διαχείρισης, δόθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης με αντικείμενο την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων υδροδότησης που παρατηρούνται σε νησιά του Αιγαίου.

Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, της ΕΥΔΑΠ,

Δηήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ολοκλήρωση ημιτελών έργων που αφορούν αφαλατώσεις και συνοδευτικά έργα, επισκευές και συντήρηση του συνόλου του συστήματος υδροδότησης (μονάδες αφαλάτωσης - δίκτυα), ώστε να καταστούν άμεσα λειτουργικά και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση με την οικονομικότερη, ορθολογικότερη και πλέον βιώσιμη λύση. Στόχος είναι όλα τα έργα να λειτουργούν πλήρως από το 2014, επιτρέποντας την απεξάρτηση από τις δαπανηρές διαδικασίες μεταφοράς νερού και προς την κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης και επίσπευσης από πλευράς Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Στη σύσκεψη οι Δήμαρχοι παρουσίασαν τις ανάγκες των νησιών τους σε νερό, τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν και αναφέρθηκαν στην πρόοδο των έργων. Αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό, ο υπουργός τους ζήτησε να οργανώσουν και να καταγράψουν συγκεκριμένα τις υφιστάμενες ανάγκες και τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, με τη συμβολή και της ΕΥΔΑΠ, με την οποία το υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου έχει υπογράψει πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικών - συμβουλευτικών υπηρεσιών, στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού και των λυμάτων των νησιών. Σχετικά με χρονίζοντα προβλήματα αδειοδοτήσεων, ιδίως σε περιπτώσεις μικρών έργων σε μικρά νησιά αλλά όχι μόνον, ο υπουργός πρότεινε την άμεση προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου οι υποδομές υδροδότησης των νησιών να είναι νόμιμες, αλλά και να εξασφαλίζονται έγκαιρα εφεξής οι αδειοδοτήσεις αντίστοιχων έργων.

Συζητήθηκε ακόμη η ενεργοποίηση Δήμων και Περιφέρειας ώστε να αξιοποιηθούν τρέχοντα προγράμματα χρηματοδότησης, στο πλαίσιο και του Σχεδίου διαχείρισης που ετοιμάζεται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και των σχετικών υποχρεώσεων της Κοινοτικής νομοθεσίας. Τέλος, συζητήθηκε με το υπουργείο Εσωτερικών η δυνατότητα επεξεργασίας ενός συστήματος ορθολογικότερης κατανομής πόρων στους Δήμους, ειδικά σε σχέση με τις ανάγκες ύδρευσης.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα