Η Β. Κατριβάνου στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Βασιλική Κατριβάνου, μίλησε στις 5/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Με την έξαρση της ρατσιστικής βίας και την αγριότητα, χρειαζόμαστε ένα νομικό πλαίσιο αυτή την στιγμή. Το νομικό πλαίσιο δεν θα τα επιλύσει όλα.... Αλλά το χρειαζόμαστε, γιατί δίνει πλαίσιο και μια θετική βούληση της κυβέρνησης, ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι γι' αυτή την αγριότητα της ρατσιστικής βίας, που αυξάνεται καθημερινά. Με την απόσυρση
του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, έχουμε το σήμα που λέει ότι "εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα". Έχουμε ένα κακό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, που ψευδεπίγραφα ονομάζεται αντιρατσιστικό και έχουμε ένα πράσινο φως προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και οποιονδήποτε άλλον, να λέει "δράστε"».

Και πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη θα το ψηφίζαμε. Θα το ψηφίζαμε επί της αρχής, επειδή θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να βγει ένα νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Θα το ψηφίζαμε με τροπολογίες, αυτή ήταν η πρόθεσή μας, όταν άνοιγε η συζήτηση. Από την στιγμή που "κάηκε" -κατά μια έννοια-, αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αποφασίσαμε να κατεβάσουμε κι εμείς την πρότασή μας, για να καταγραφεί ακριβώς η άποψή μας και το τι θεωρούμε σημαντικό. Αυτό δεν αποτρέπει από μελλοντικές συνεργίες, αν υπάρχει έδαφος».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, εσείς βλέπετε ότι η πρωτοβουλία Ρουπακιώτη, με την χθεσινή του δήλωση...

Β. Κατριβάνου: «Να το δούμε, δεν μπορώ να σας πω τι θα βγει από αυτό. Μπορεί να βγει κάτι εντελώς άνευρο που δεν θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Ένα βασικό ζήτημα για εμάς είναι να υπάρξει ποινικοποίηση της πράξης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και όχι του φρονήματος, του κινήτρου κ.λπ. Γιατί για εμάς είναι καίρια αντίληψη ότι πρέπει το φρόνημα και η ελευθερία του λόγου να προασπίζονται σαν δημοκρατικά δικαιώματα. Εμάς μας ενδιαφέρει η πράξη... Όταν κάποιος με κλέβει είναι ένα πράγμα. Όταν κάποιος με κλέβει, επειδή είμαι Πακιστανός και μου χαράζει το πρόσωπο, είναι μια άλλη απαξία της πράξης, δεν είναι το ίδιο... Είναι διαφορετικό να λέει κάποιος "να πεθάνουν όλοι οι μετανάστες" και διαφορετικό το ότι έστειλαν φυλλάδια στην πλατεία Αμερικής και σε όλη την περιοχή, "μέχρι το τέλος του μήνα, κλείστε τα μαγαζιά σας", στους Μουσουλμάνους, "θα σας σφάξουμε σαν κοτόπουλα". Αυτή είναι συγκεκριμένη απειλή. Η απειλή αποτελεί πράξη. Εκεί το διώκεις αλλιώς...
Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις σε νομικά πρόσωπα και ενώσεις που συνδέονται, υποκινούν το ρατσιστικό έγκλημα. Και στους δημόσιους λειτουργούς, συγχρόνως, που την ώρα που ασκούν το επάγγελμά τους, στα πλαίσια της άσκησης κι εκείνοι ασκούν ρατσιστική βία».

Δημοσιογράφος: Με ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Αριστερά, δεν βλέπετε ότι υπάρχουν περισσότερο κοινοί τόποι παρά διαφορές;

Β. Κατριβάνου: «Είναι ένα δίλημμα που έχει ως εξής. Σας λέω, καταρχήν, ότι εμείς θα το υποστηρίζαμε στην πρώτη φάση, επί της αρχής, οπότε εκεί δείχνουμε την διάθεσή μας να βγει νόμος με συνεργασία. Σε αυτή τη δεύτερη φάση, αμφιβάλλω αν κάποιο απ' όλα τα νομοσχέδια μπορεί να ψηφιστεί, αν δεν είναι κυβερνητική πρωτοβουλία. Θα δούμε τι θα κάνουμε. Από την μια, επί της ουσίας, θέλεις να κάνεις ένα αντιρατσιστικό μέτωπο, αλλά κεντρικά, αν συνεργάζεσαι είναι ένα δίλημμα, γιατί αυτά τα δύο κόμματα, όσο αντιρατσιστικό λόγο και πρόθεση να επιδεικνύουν αυτή την στιγμή, στηρίζουν συγχρόνως μια κυβέρνηση, που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι αυτός που έχει κάνει τον "Ξένιο Δία". Είναι αυτός που κάνει τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ, είναι αυτός που έχει κάνει τα κέντρα κράτησης μεταναστών, με τον τρόπο που τα έχει κάνει. Θέλω να πω ότι αν ήμουν εγώ μέλος αυτής της κυβέρνησης και με ενδιέφερε ο ρατσισμός, θα έκρινα αυτή την κυβέρνηση. Δεν θα την άφηνα έτσι να δρα. Κρίνω και τον υπουργό που την εκφράζει. Και κάτι άλλο, επιπλέον. Αν ήθελα πραγματικά να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, αν ήμουν Δημοκρατική Αριστερά ή ΠαΣοΚ, θα πίεζα την κυβέρνηση να το περάσει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα